Ukrajnai lapszemle

2008. október 24., 10:00 , 406. szám

Inog az ingatlanpiac

Az Izvesztyija ukrajnai kiadása arról ír, hogy megkezdődött az ukrajnai ingatlanpiac összeomlása. Némelyik városban, mint például Donyeckben, Harkivban az utóbbi hónapokban 20-30 százalékkal estek az árak. Az év végéig akár még egyszer ennyivel olcsóbbá válhatnak a lakások. A lakástulajdonosok pánikszerűen igyekeznek megszabadulni ingatlanaiktól. Az ingatlanberuházók ugyanakkor egyelőre hallgatnak, habár a szakértők szerint hamarosan ők is csökkenteni lesznek kénytelenek az áraikat, mivel a bankok nem adnak több hitelt. Az Izvesztyija azt sem zárja ki, hogy a pénzügyi világválság miatt a lakásbérleti díjak is csökkenni fognak.

Fűtés: majd a fizetéskor lesz melegünk!

Ukrajna régióinak többségében megkezdődött a fűtési idény, ám távolról sem minden lakásban van már meleg. Néhány esetben ennek az az oka, hogy csupán októberben kezdődött meg a hővezetékek és fűtőházak karbantartása. Máshol azok a magánvállalatok a ludasok, amelyeknek átadták ezt a szolgáltatást, s amelyek helyenként megfizethetetlen díjszabásokat állapítanak meg a fogyasztóknak. Várhatóan egyébként szinte mindenütt többet kell majd fizetni a fűtésért és a melegvíz-szolgáltatásért ebben az idényben – írja az Ukrajina Moloda.

Megkaphatjuk a pénzünket?

Mitévők legyünk megtakarításainkkal a pénzügyi válság közepette – erről a sokakat foglalkoztató kérdésről közöl összeállítást a 24 című országos napilap. Egyik cikkében a lap arról a nemzeti banki rendelkezésről számol be, amely megtiltja, hogy a betétesek idő előtt hozzájuthassanak lekötött betéteikhez. Ez a rendelkezés megkerülhető, csupán keresetet kell benyújtani a bírósághoz a kifizetést megtagadó bank ellen, állítja a 24. Kérdés azonban, hogy kifizetődő-e ez a lépés, hiszen a perrel kapcsolatos költségek az ezer hrivnyát is meghaladhatják. Ráadásul a per akár hónapokig is eltarthat, időközben pedig feloldhatják a korlátozásokat, írja a 24, amely szerint nem kizárt, hogy jobban járunk, ha várunk.