Elégtelen a Zakarpatgáznak

Kárpátaljai Megyei Tanács

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Állami gázszolgáltató vállalat létrehozását fontolgatja a megyei önkormányzat, miután elégedetlen a régió monopolhelyzetben lévő szolgáltatójával. A képviselők a belügyminiszternek a helyi rendvédelmi szervek elleni támadását is nehezményezték.

A 84 fős testület a múlt szerdai ülésen 73 igen szavazattal elégtelennek minősítette a megyei gázszolgáltató társaság, a Zakarpatgaz tevékenységét. Ivan Baloga első kormányzóhelyettes ezzel kapcsolatban egyebek között elmondta, hogy a cég 149 millió hrivnya értékben vásárolt új berendezéseket, miközben tartozása a Gaz Ukrajini állami gázszolgáltató vállalattal szemben megközelítette a 60 millió hrivnyát, aminek a lakosság ihatja meg a levét.

A tanácsülésen jelen lévő Pavlo Nahirnij, a Zakarpatgaz vezérigazgató-helyettese arról tájékoztatta a képviselőtestületet, hogy cége az év végéig kért haladékot a Gaz Ukrajinitól fennálló tartozásának rendezésére.

Korábban Oleg Havasi, a megye kormányzója a fogyasztók pénzével való manipulálással vádolta meg a Zakarpatgazt és a Gaz Ukrajinit. "A paradoxon abban áll, hogy a lakosság 122,7 százalékban számolt el az idei év első kilenc hónapjáért. De a Gaz Ukrajini állami vállalatnál az elszámolás szintje valamiért 97,6 százalék lett (országos szinten 91,2%). Hová tűnhetett a pénz?" - tette fel a távolról sem költői kérdést Havasi. A megyei tanács a történtek hatására most állami gázszolgáltató vállalat létrehozását kívánja szorgalmazni a megyében - értesült lapunk az ülés után.

Ugyancsak sok szó esett az ülésen arról a tisztogatási akcióról, amelyet Jurij Lucenko belügyminiszter indított az elmúlt napokban a kárpátaljai megyei rendvédelmi szervekben. Az ülésen elhangzottakból egyértelműen kitűnt, hogy a képviselők politikai indíttatású akciónak tartják a Timosenko-pártinak tartott miniszter rendcsinálását, aminek alig palástolt célja Viktor Baloga, az államfői titkárság vezetője kárpátaljai pozícióinak gyengítése. Ugyanakkor a folyosói beszélgetésekből kitűnt, hogy a képviselők egy része azt is túlzásnak tartja, hogy egyesek most az érintett megyei belügyi vezetőket egyoldalúan a Kárpátalja fiait ért fővárosi politikai túlkapás ártatlan áldozataiként igyekeznek feltüntetni.

A képviselők úgy határoztak, tilos lesz a jövőben pénznyerő játékautomaták elhelyezése a települések közterületein, a közintézmények épületeiben, iskolák, templomok, kórházak közelében. A döntés értelmében nem állíthatók fel szerencsejáték-automaták utcákon, tereken, tömegközlekedési eszközök megállóhelyein, pályaudvarokon és piacokon, valamint oktatási, tudományos, egészségügyi és művelődési intézmények épületeiben, tömbházak közösségi helyiségeiben.

Az önkormányzat határozata ugyancsak megtiltja szerencsejáték-automatákkal felszerelt helyiségek üzemeltetését oktatási, egészségügyi, művelődési intézmények, templomok és imaházak 2000 méteres körzetében. A testület azt is javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy a településeken kívül jelöljenek ki területet a szerencsejátékok számára.

Végül a képviselők támogatták a megye első aquaparkjának létrehozását Ungváron, amennyiben a város vezetése bemutatja a szükséges terveket és számításokat.

pszv