Ukrajna: pénzügyi és politikai válság

Sajtószemle

2008. október 17., 10:00 , 405. szám

Az utóbbi napokban az országos napi- és hetilapok érthető módon azzal foglalkoznak a legtöbbet, hogy Viktor Juscsenko elnök feloszlatta a Legfelsőbb Tanácsot.

Az Ukrajinszka pravda internetes hírportál arról ír, hogy a BJUT várhatóan minden lehetséges eszközzel hátráltatni fogja a választásokat. Timosenko hívei ezek szerint előreláthatóan bármit megtesznek majd, hogy a választások megrendezéséhez szükséges parlamenti döntések minél később szülessenek meg, s ehhez a Rada munkájának blokkolásától sem riadnak vissza. A BJUT célja mindezzel a párt mostanság csökkenő népszerűségének javításán túl az, hogy minél tovább őrizhesse meg kormányzati pozícióit, s ily módon a költségvetés segítségével folytathasson "párbeszédet a választókkal".

A lap egy másik elemzésében rámutat, hogy Viktor Juscsenko államfő ismét a jól bejáratott eszközhöz nyúlt problémái megoldása érdekében, amikor feloszlatta a törvényhozást. Az elnök ezzel közvetlenül hozzálátott legfőbb aktuális problémájának megoldásához, Julija Timosenkónak a hatalomból való eltávolításához - írja az Ukrajinszka pravda.

A BJUT tömeges államfőellenes akciók szervezését kezdheti el már a közeljövőben írja a Kommerszant Ukraina. A lap idézi ezzel kapcsolatban Andrij Portnovot, a párt parlamenti frakciójának vezetőjét, aki úgy vélte, az akciók alapját az államfő esetleges alkotmányellenes lépései szolgáltathatják. A szakértők szerint azonban egy hasonló forgatókönyv inkább csak a párt vágyálmai között szerepel, s választási retorikájának része. A valóságban csak akkor szánnák el magukat egy hasonló lépésre Timosenkóék, ha az államfő a józan ész határait túllépő cselekedetekre ragadtatná magát - írja a Kommerszant Ukraina.

"Az a benyomásom, mintha Viktor Andrejevics egyenesen büszke lenne arra, hogy feloszlathatja a parlamentet" - idézi a Gyeny Leonyid Kucsma exelnököt, aki felháborodásának adott hangot utódja cselekedetei miatt. Kucsma ugyanakkor értetlenül áll a kormányfő hozzáállása előtt is, amiért az egyik külföldi útján nem reagált arra, hogy jelenlétében megsértették országát. Az exelnök arra az esetre célzott, amikor Timosenko minapi moszkvai látogatása során orosz kollégája, Vlagyimir Putyin nyíltan sértegette Juscsenko ukrán elnököt egy sajtótájékoztatón.

A brit Financial Times az ukrán parlament feloszlatásának lehetséges következményeit mérlegeli. A lap szakértőinek fő következtetése, hogy Juscsenko elnök múlt heti döntésével végérvényesen eljátszotta a NATO-tagsági tervhez való csatlakozás esélyeit Ukrajna számára. A kiadvány arra is emlékeztet, hogy a parlament feloszlatása komoly riadalmat keltett kijevi gazdasági körökben, mivel bizonytalanná vált, hogyan birkózik meg az ország a választási kampány közepette a pénzügyi válság következményeivel.

A világválságról egyébként is egyre több szó esik a sajtóban. A Szegodnya című napilap szerint például az Egyesült Államok és az Európai Unió által meghozott válságellenes intézkedések aligha segítenek Ukrajnán. A pénzügyi válság miatt lehetetlen külföldi tőkéhez jutni, ami máris érzékelhető az ukrajnai záloghitelpiacon, csökkent a gépkocsieladás, visszaesett a fogyasztási hitelek folyósítása. A válság igazi következményei azonban még csak ezután várhatók, jósolja a lap szakértője, aki szerint már a közeljövőben elfelejthetjük az olcsó kölcsönöket, drágulni fognak az iparcikkek, nő a külföldi termékek aránya, s nagyobb lesz a munkanélküliség.

A világgazdaság problémáit az Egyesült Államok pénzügyi köreinek felelőtlensége okozta - állítja a Gazeta po-kijevszki. Akkor hát miért tapasztaljuk mégis azt, hogy az amerikai valuta nemhogy elértéktelenedett volna, hanem világszerte drágul? - teszi fel a kérdést a lap írása, amely a továbbiakban azt firtatja, vajon lehet-e nyerészkedni az árfolyamkülönbségeken. Bizonyosan sokan megpróbálják most majd lefölözni az árfolyamingadozásokból adódó hasznot, a kisbefektetőknek mégsem érdemes ilyesmivel kísérletezni a jelentős rizikó miatt - tanácsolja a Gazeta po-kijevszki.

szcs