"Jó érzés jót tenni..."

Vizet Asztélynak

2008. október 17., 10:00 , 405. szám
A holland vendégek, az asztélyi vendéglátók, valamint a nagyszőlősi cég vezetője

Megannyi kárpátaljai település jobb sorsra érdemes lakói napjainkban még kénytelenek beérni az ásott kutak igazán jónak nem minden esetben nevezhető vizével, pedig artézi kutakkal és vízvezetékrendszerekkel javítani lehetne a helyzeten. Csak hát pénz is szükségeltetik a rendszerek kiépítéséhez, így a kevés, dúsgazdag milliomos és sok-sok vékonypénzű önkormányzat országában jól jön, ha egy nyugati emberbarát szervezet megteszi azt, amit az állam - legalábbis a jelek arra utalnak - nem tud megtenni...

- Az Európai Gyermeksegély Alapítvány küldöttségének a tagjaként, első ízben nyolc évvel ezelőtt látogattam el Kárpátaljára, s mivel újból szerettem volna felkeresni a vidéket, 2005-ben kapcsolatba léptem File Erzsébettel, az Asztély-Caritas Alapítvány vezetőjével, majd ezt követően behatóbban is megismerkedtem az itt élők gondjaival, köztük az ivóvíz problémájával - emlékezik vissza Femmy ten Napel, a három éve létrehozott holland Dorotty Alapítvány vezetője. - Tavaly októberben pedig tervbe vettük, hogy ötven méter mélyre lefúrva, artézi kutakat létesítünk mintegy 80 asztélyi portán, jó minőségű ivóvizet biztosítandó az ott lakók részére.

Ekkor vetette fel Nagy Anikó, a közelmúltban önálló községi tanácshoz jutó település polgármestere: nem tudnák-e finanszírozni a 220 telket számláló község vízvezetékrendszerének a kiépítését. A falvak tiszta vízzel való ellátására kidolgozott megyei program keretében ugyanis 2007. október 12-én fúrtak egy 50,5 méter mély artézi kutat a település területén, melynek révén jó minőségű ivóvízzel lehetne ellátni az egész helységet. Mire a holland jótékonysági szervezet igent mondott a tervre, és vállalta, hogy finanszírozza a fővezeték lefektetését (a leágazásoktól már mindenkinek, aki akarja, magának kell bevezettetnie a házába a vizet), emellett pedig a csatornarendszer kiépítését is készek pénzelni, amennyiben rendelkezésükre fognak állni a szükséges anyagiak.

Az elhatározást aztán tett követte, s miután az alapítvány odahaza, Hollandiában engedélyt kapott rá, hogy 2008. március 1-jétől 2009. március 1-jéig jótékonysági akciókat bonyolítson le a vízvezeték kiépítésének a támogatására, belevágtak a "Vizet Asztélynak" elnevezett program megvalósításába. Ennek keretében jótékonysági esteket, triatlonversenyt, jótékonysági templomi koncertet és egyéb rendezvényt szerveztek, több templomban a szükséges anyagiak összegyűjtése végett tették ki a perselyeket, miközben maga a Holland Református Egyház is pénzadománnyal járult hozzá a program megvalósításához, s további támogatókat is találtak több, a szívét és a pénztárcáját egyaránt megnyitó magánember személyében. Eddig 65 ezer eurót gyűjtöttek össze, a szükséges összeg felét, s a jövő év tavaszáig remélhetőleg sikerül is összeszedniük a maradékot...

- Már elvégeztük az előzetes számításokat, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni a vízvezetékrendszer kiépítése, a következő lépésben elkészítjük a részletes tervdokumentációt, ezt követően pedig megkezdjük a csövek lefektetését - fejti ki Kész Géza, a vízbevezetést elvállaló kivitelező cég, a nagyszőlősi Szilkombud Kft. vezetője. - Több százezer hrivnyába fog kerülni a vízvezetékrendszer kiépítése, ha pedig a csatornázást is elvégezzük, akkor már milliós beruházásról beszélhetünk. Nagyon szeretnénk létrehozni egy, a vízvezetékeket és a szennyvízelvezetést egyaránt magába foglaló, komplex hálózatot, amilyennel még egyetlen község sem rendelkezik, sem a Beregszászi járásban, sem széles e Kárpátalján. Korszerű víznyomó-rendszert tervezünk, víztorony nélkül, s nyomás alatt lévő, hermetikusan zárt csatornarendszert hoznánk létre, amilyeneket a mi cégünk kezdett építeni Ukrajnában, s melyekben minden háznál egy külön szivattyú nyomja a szennyvizet a végcélja felé. Ami pedig a szűrőberendezést, valamint az artézi kútra rászerelendő szivattyúállomást illeti, ezek felszerelését az alapítvány szállítja majd le Asztélyba, s mi csak összeszereljük a berendezéseket.

És hogy miért segítenek Asztélynak a hollandok? Mint az alapítvány vezetője kifejti: "Jó érzés jót tenni..."

Lajos Mihály