Szavazás Kárpátaljáról

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Más országhoz tartozna Kárpátalja, ha az internetes szavazók véleményén múlna. Az egyik megyei internetes hírportálon zajló on-line közvélemény-kutatás részeredményei legalábbis erről tanúskodnak.

Az Uzhgorod.net internetes hírportálon már nyár eleje óta zajlik a szavazás. A weboldal szerkesztői arra kíváncsiak, hogy az olvasóik szerint Kárpátaljának hová kellene tartoznia.

Nos, a mai napig 7451 internetező adta le a voksát (egy számítógépről - IP-címről - csak egy szavazatot fogad el a rendszer). A legkevesebben - 217-en, azaz 2,9% - amellett tették le a garast, hogy úgysem függ semmi a válaszuktól, hiszen minden úgy lesz, ahogy a vezetőség akarja. 648 válaszadó - 8,7% - szerint a megyét autonómiává kellene nyilvánítani Ukrajna kötelékén belül. 1564-en, azaz a szavazáson rész vettek 21%-a független országként látná a legszívesebben Kárpátalja jövőjét. 2022 fő - 27,1% - a hivatalos állami állásfoglalással tart, vagyis vidékünk csak maradjon Ukrajna egyik megyéje. A legtöbben viszont - pontosan 3000-en, azaz a válaszadóknak 40,3%-a - Kárpátalját Magyarország vagy Szlovákia részeként látnák a legszívesebben. A szavazás tovább folyik. Véleményt nyilvánítani a www. uzhgorod.net.ua címen lehet. pp