Visk, egy különleges hely ...

Ünnepelt az egykori koronaváros

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

Nagyszabású, kétnapos ünnepségsorozatra került sor az elmúlt hét végén a felső-Tisza-vidéki Visken. A nagyközség lakosságának, a környező és a távolabbi településekről érkező vendégeknek még a szomorkás, esős idő sem szegte kedvét, sokan voltak kíváncsiak a különböző programokra.

A megnyitóünnepségre október 5-én, vasárnap került sor a nagyközségi tanács előtti téren. A megjelenteket és a vendégeket Szajkó Károly polgármester köszöntötte, majd vázolta Visk életének történéseit az elmúlt esztendőben.

A vendégek közül elsőként felszólaló Ivan Pljuscs, a NU–NSZ parlamenti képviselője többek között elmondta, hogy immáron 22 éve ismeri a települést, és szorgalmas, jószívű, vendégszerető embereknek nevezte a helybeli lakosokat, akik a tanáccsal együtt sokat tesznek Visk fejlődéséért.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a legfőbb megyei választott testület nevében köszöntötte a viskieket: "Nagyon fontos ez az ünnep, hiszen ilyenkor lehet megélni az összetartozás érzését. Példaértékű az együttműködés Visk polgárai között, akik különböző nemzetiségekhez és felekezetekhez tartoznak, de közös bennük az, hogy szeretik szülőföldjüket."

Kovács Miklós megyei képviselő, a KMKSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Visk egykori koronaváros, egyedülálló hely, az itteni emberek mindig erős "Visk-tudattal" rendelkeztek és úgy tartották, hogy ők egy különleges helynek a különleges polgárai: "A mostani időben, amikor néhány évtizednyi kommunizmus, majd húszévnyi szabadrablás után az emberi morál, az emberi tartás szétmállott, igen ritkán lehet azt látni, hogy egy közösség így össze tud tartani, mint Visk. Kárpátalján vagy bárhol másutt, ahol magyarok élnek, elismerik Visket, mert ahogy itt fenntartják a magyarságot, ahogy jól szavaznak a magyar ügyért, ahogy fenntartják a templomot, az iskolát és ahogy ragaszkodnak ahhoz, hogy Visk egy különleges hely, az példaértékű. Kérem, erről ne feledkezzenek meg sem ma, sem a hétköznapokon."

Ugyancsak köszöntötte az egybegyűlteket Volodimir Kascsuk, a Huszti Járási Állami Közigazgatás elnöke, Ivan Mesko, a Huszti Járási Tanács elnöke, Visk két magyarországi testvértelepülésének képviselői: Paksról Hajdú János polgármester, illetve Felsőzsolcáról Juhász Attila, a Rákóczi Szövetség ottani szervezetének elnöke.

Az ünnepségen Szajkó Károly polgármester a "Visk díszpolgára" címet adományozta Ivan Pljuscsnak és a nagyközség szülöttének, Varga Sándornak, a Visk Alapítvány létrehozójának, nemzetközi tekintélyű sportmenedzsernek.

Ezt követően a kultúráé volt a főszerep – az ünnepi műsor során felléptek a helyi középiskolák, a művészeti iskola és az óvoda növendékei. Nagy sikert aratott fellépésével a megye határain túl is jól ismert aknaszlatinai Bel Canto női kar, mely magyar népdal-feldolgozásokat adott elő.

A kétnapos ünnepség során különböző sportversenyeket is rendeztek, illetve művészeti alkotásokat és szőtteseket állítottak ki. Talán az egyik legnagyobb látványosság a vasárnapi ökörsütés volt, amivel a Kunszentmártonból érkezett Iglódi Ferenc ökörsütő mester és társai – Pálinkás János és Kiss Csaba – kedveskedtek a viskieknek. Az ünnepségsorozat közös szórakozással és mulatsággal ért véget.

A nagyközség napjának megrendezését a KMKSZ is támogatta. Lapunknak nyilatkozva Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke ezzel kapcsolatban a következőket mondta: "A Szövetség fontosnak tartja a falunapok megrendezését, különösen itt, a szórványvidéken, így Visken is, mely a Felső-Tisza-vidék magyarságának egyik központja, itt egy igen erős közösség alakult ki. Álláspontunk szerint elsősorban azoknak kell segíteni, akik maguk is megmozdulnak és tesznek valamit a közösségért."

A rendezvény támogatói között volt a Szülőföld Alap.

Baráth József