EU-Ukrajna csúcstalálkozó: az igazság pillanata

Sajtószemle

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A legtöbb ukrán heti- és napilap részletesen foglalkozik a múlt heti párizsi Európai Unió-Ukrajna csúcstalálkozóval, melynek eredményességét legalábbis vitatják az elemzők.

Miért nem használja ki Ukrajna a kínálkozó lehetőségeket az európai integráció során? - teszi fel a kérdést a Gyeny szakírója. A cikk rámutat, hogy a külpolitikai hátteret tekintve a mostani párizsi csúcstalálkozó előtt Ukrajna jobb helyzetben volt, mint a tavaszi bukaresti NATO-csúcsot megelőzően. Akkor azonban Viktor Juscsenko és Julija Timosenko egységes álláspontot képviselt, ami ezúttal az ismert belpolitikai okok miatt nem sikerülhetett.

A lap szerint a csúcstalálkozó éppen ezáltal vált az igazság pillanatává Ukrajna számára, hiszen az EU elsősorban egységet és stabilitást vár az ukrán vezetéstől. Ebből kifolyólag meglehetősen furcsán hangzanak az államfő kijelentései arról az "abszolút sikerről", amelyet Ukrajnának állítólag sikerült elérnie Párizsban, írja a Gyeny. Igaz, teszi hozzá a cikkíró, tavasszal Juscsenko azt is sikerként könyvelte el, hogy a NATO elutasította Ukrajna csatlakozását a tagsági akciótervhez (MAP).

A 24 című lap arról számol be, hogy Az Egyesült Államok Kongresszusa is foglalkozott az Ukrán NATO-tagság kérdésével. A Kongresszus által minap elfogadott határozat szerint az Egyesült Államoknak magára kell vállalnia a vezető szerepet Ukrajnának és Grúziának a NATO Tagsági Akciótervhez (MAP) való csatlakozása támogatásában a decemberi NATO-csúcson.

A Szegodnya a "hazaárulási ügy" újabb fejleményeiről számol be. Azokról a további vádakról van szó, amelyekkel Viktor Baloga, az államfői titkárság vezetője kiegészítette a múltkoriakat. Baloga most egyebek mellett azt állítja az SZBU-hoz eljuttatott levelében, hogy Ukrajna Alkotmányának új tervezetét Julija Timosenko megbízásából Viktor Medvedcsuk, az ukrán államfői titkárság egykori vezetője és Vlagyiszlav Szurkov, az orosz államfő hivatalának helyettes vezetője, egy igen befolyásos kremli személyiség írta közösen. A lap szerint a BJUT-nál csak nevettek a vádakon.

Több mint 300 hivatalnokot vontak felelősségre a nyugati megyéket sújtó árvíz következményeinek felszámolására szánt pénzek nem célirányos felhasználása miatt - írja a Fakti. A jelenségre a lefolytatott ügyészségi vizsgálatok nyomán derült fény. A vizsgálat tárgyává tett 64 esetben a kár meghaladja a 16 millió hrivnyát, olvasható a lapban.

"A pénznek nincs szaga..." - ez a címe az Ukrajina moloda vezércikkének, amelyből kiderül, hogy a lapnál úgy látják, az előrehozott parlamenti választások elkerülhetetlenek. A kijevi sajtóorgánum szerint erre utal az a reklámügynökségektől származó információ is, miszerint bizonyos politikai erők már ma megkezdték az óriásplakátok reklámfelületeinek lekötését. Ami pedig azt illeti, hogy honnan van pénze az ukrán politikai pártoknak a választási küzdelmekre, a lap azt a magyarázatot adja, hogy e célból a pártok igen gyakran fordulnak külföldi donorokhoz. Ezeknek a megállapodásoknak a következményeit azután gyakorta Ukrajna viseli, amennyiben gazdaságának legétvágygerjesztőbb darabjai a vezető ukrán politikai erők hitelezőinek jutnak, állítja az Ukrajina moloda.

hk