Gázpisztoly és gumilövedék

A lábon lőtt rabló egymillióra perelt

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

Nemrég hallottam egy érdekes esetet az önvédelmi fegyverviselés jó és rossz oldaláról. Egy kárpátaljai magyar olvasónk ismerősével történt meg a dolog, aki történetesen ügyvéd, s az Egyesült Államokban él.

Nemrég hallottam egy érdekes esetet az önvédelmi fegyverviselés jó és rossz oldaláról. Egy kárpátaljai magyar olvasónk ismerősével történt meg a dolog, aki történetesen ügyvéd, s az Egyesült Államokban él. Ebben az országban (2008. június 26-ától a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján) az Alkotmány minden nagykorú állampolgár számára garantálja a fegyvertartás szabadságát. (Korábban még az USA-ban is csak bizonyos kritériumok teljesítése után, s nem minden államban juthatott valaki önvédelmi fegyverhez.) A szóban forgó illető is rendelkezett ilyennel, s amikor az egyik este gyanús zajt hallott, fegyverét előreszegezve megnézte annak okát. Egy ismeretlen férfira bukkant, aki betört a lakásába. A házigazda, mint ahogy később elmesélte, jogos tulajdonát védve, "emberbaráti" okból csak lábon lőtte a rablót. A poén: a rajtakapott tettes másnap egymillió dollárra perelte be a tulajdonát védő házigazdát, ugyanis azt állította, ő csak mások elől menekülve került a házba...

Nos, a fentiek ismeretében kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink hogyan vélekednek az önvédelmi fegyverek tartásáról, használatáról, nőne-e a biztonságérzetük, javulna-e az ország, a vidék közbiztonsága, ha Ukrajnában is engedélyeznék a különféle éles lőfegyverek önvédelmi célból való használatát. Jelenleg ugyanis minden 18. életévét betöltött büntetlen előéletű ukrán állampolgár birtokolhat törvényesen is önvédelmi eszközt vagy fegyvert. Ilyen eszköz a gázpisztoly, a gumilövedékes revolver (ez csak megyei kapitányságon engedélyeztethető) és a simacsövű sörétes vadászpuska, viszont nem engedélyezett a gázspray és a sokkoló. A törvényes fegyvertartáshoz szükség van az igénylő személyi adataira, a lakhelye szerinti körzeti megbízott és az önkormányzat által kiállított jellemrajzra, orvosi igazolásra, mely szerint az igénylő nem drog- és alkoholfüggő, nincsenek pszichés zavarai. Feltétel még a büntetlen előélet, s az engedélyeztetési eljárást háromévente meg kell ismételni.

Egy nevét nem vállaló nyugdíjas tanító (Huszt): Régebben egy kicsit nyugodtabb volt az élet. Ma, talán a média hatására, egyre durvábbak, mérgesebbek az emberek. Olyan sok borzalmat lát az ember a tévében, s félek, hogy egyszer majd nálunk is teljesen elharapódzik az erőszak. A különféle rendőrségi jelentések már így is tele vannak gyilkosokkal, rablókkal, akik ellen nem tudtak védekezni az áldozatok. Az önvédelmi fegyverek engedélyezése talán segíthetne az emberek biztonságérzetének növelésében, de sajnos vannak riasztó tények ezzel kapcsolatban. Vegyük csak példának az Amerikai Egyesült Államokat, ahol már megengedték az efféle fegyverek használatát. A híradások tele vannak rémhírekkel, gyilkosságokkal, s mindez annak "köszönhető", hogy könnyen jutnak az emberek lőfegyverhez. Ha egyszer nálunk is engedélyezik az önvédelmi fegyverviselést, nagy a lehetősége egy hasonló szituációnak, bár annyival jobb a helyzetünk, hogy itt nincsenek etnikai alapon elkülönülő bandák, amelyek az USA-ban is a leggyakrabban keverednek fegyveres konfliktusba.

Varga Magda (Aknaszlatina): Egyáltalán nem támogatnám az önvédelmi fegyverek használatának széles körű engedélyezését, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem élnének vissza vele. Szerintem sok olyan ember van, aki ha fegyvert kapna a kezébe, akkor attól talán még a józan ítélőképességét is elvesztené, s elkezdené terrorizálni a körülötte élőket. A közbiztonság egyáltalán nem javulna, sőt, igencsak romlana.

Zsolt (Muzsaly): A közbiztonságot figyelembe véve Ukrajna, s azon belül Kárpátalja - összehasonlítva a világ más helyeivel - viszonylag nyugodt területnek tekinthető. Ugyanakkor nem mindig teljesen szívderítő végigsétálni vidékünk néhány településén, mert bárkit érhet "kellemetlen meglepetés", s az egy-két elcsattanó pofon csak az enyhébbik változata a dolognak. Ezért gondolom úgy, hogy támogatnám az önvédelmi fegyverek használatát engedélyező javaslatot, mert valószínű, hogy sokkal nyugodtabban feküdne le mindenki, ha a lakásában tarthatna egy kis kaliberű pisztolyt, amivel bármikor megvédhetné magát. Természetesen nem boldog-boldogtalan juthatna hozzá, hanem nagyon szigorú követelményeknek kellene megfelelnie minden leendő fegyvertartónak. Persze az is lehet, hogy jelentősen megnőne a fegyveres bűncselekmények száma, ha sok embernek lenne fegyvere. Ha megengednék, én mindenesetre tartanék lőfegyvert, mert sokkal nyugodtabb lennék, ha magammal hordhatnám. Biztos, hogy csak végszükség esetén használnám.

Rácz József (Munkács): Támogatnám a kezdeményezést, mert szerintem van annyi önuralma mindenkinek, hogy eldöntse, mikor kell használnia fegyvert, s mikor nem. Sok embernek van olyan munkája, ahol néha el kell viselniük egy kis erőszakos "erőfitogtatást", ami kiküszöbölhető lenne, ha ők is fegyverrel védhetnék meg magukat. Biztos, hogy kétszer is meggondolná az a kisstílű bűnöző, hogy kiraboljon-e vagy megtámadjon-e egy olyan üzletet vagy személyt, ahol, akinél önvédelmi fegyver is van. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a közbiztonság javulna, mert a sok magánkézen lévő fegyver nem életbiztosítás ebből a szempontból.

Kovács Anikó (Ungvár): Biztos, hogy én nem támogatnám, hogy széleskörűen engedélyezzék az önvédelmi fegyverek használatát, mert egyáltalán nem javulna meg tőle semmi. Irtózom az efféle dolgoktól, s jól van úgy, ahogy most van: azoknak legyen fegyvere, akiknek a munkájuk folytán szükségük van rá.

Ahogy a fentiekből is látszik, a megkérdezettek egy része támogatná az önvédelmi fegyverek engedélyezésének ötletét, de vannak ellenzői is. Abban viszont a nagy többség egyetért, hogy a közbiztonság nem javulna attól, ha minden ötödik ember pisztollyal a hóna alatt sétálgatna az utcán.

Snicer