Turisztikai kiállítás Ungváron

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

Toureurocenter-Transcarpathia 2008 címmel rendezték meg az elmúlt hét végén Ungváron Ukrajna legnagyobb nemzetközi turisztikai kiállítását és vásárát, amelyen Kárpátalja és más ukrajnai régiók mellett számos külföldi ország turisztikai cége és utazási irodája vett részt.

Az idén hetedik alkalommal megtartott háromnapos rendezvényre minden eddiginél többen jelentkeztek. A közel 170 kiállító mintegy 90 standon mutatta be termékeit, kínálta szolgáltatásait.

Mint Golicin Péter, a kiállítás igazgatója elmondta, az immár hagyományos ungvári turisztikai rendezvény célja elsősorban Kárpátalja idegenforgalmi vonzerejének növelése, üdülőhelyeinek, idegenforgalmi látványosságainak és szolgáltatásainak a megismertetése, népszerűsítése mind az ukrajnai, mind a külföldi piacokon. A Kárpátalja iránti érdeklődés növekedését jelzi az is, hogy az egykor regionális szintű rendezvény mostanra nemzetközi kiállítássá nőtte ki magát - mondta a szakember.

A kiállításnak a magyarországi részvételen kívül is számos magyar vonatkozása van, mivel a többi kárpátaljai járás mellett bemutatkozik a turistákat kimondottan magyar jellegű érdekességekkel, szolgáltatásokkal váró Beregszász és környéke, valamint a régió más magyarlakta térsége is.

Képviseltette magát a kiállításon a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség, amelynek keretében Mezőgecse és Nagybakta, Csetfalva és Bene, Mezővári és Borzsova kapott bemutatkozási lehetőséget.

A turisztikai fesztiválra meghívott magyarlakta települések egyike Mezőgecse, egy 1025 lakosú kisközség, amely a közelmúltig nemigen kapcsolódott be az idegenforgalom vérkeringésébe. Vajon miért figyeltek fel a községre a fesztivál szervezői? - kérdeztük Mester Andrást, Mezőgecse fiatal polgármesterét, aki mindössze két éve áll a település önkormányzata élén.

"Talán éppen azért kaptunk meghívást mi is a rendezvényre, mert bár Mezőgecsében nincsenek történelmi nevezetességek, műemlékek, se más, turisztikai szempontból érdekes dolog nem fűződik falunkhoz, de mégis van valami, ami ránk irányította a figyelmet: a helybeliek hagyománytisztelete, vendégszeretete és tenni akarása, vállalkozó kedve. Gecsében nem volt korábban falusi turizmus, de az alatt a két év alatt, amióta polgármester vagyok, két figyelemfelkeltő, turistacsalogató rendezvényt is elindítottunk. Az egyik a lekvárfőző verseny, amellyel a szokványos falunapok sorát szerettük volna színesíteni, egyedivé tenni. A másik a böllérverseny, amit Kárpátalján korábban sehol máshol nem szerveztek, s amely különösen népszerű lett, nemcsak a magyar, de a helyi ukrán-ruszin lakosság körében is. Mindkét rendezvényünknek jó híre van, idén, amikor másodszor szerveztük meg a két fesztivált, bizony népes közönséget vonzottunk.

A rendezvényeinken kívül hagyományőrző kultúrcsoportunk is van, valamint népi iparművészeti tárgyakat is ki tudunk állítani. Az ungvári kiállításon is bemutattunk helyi szőtteseket, használati tárgyakat, sőt a gecsei ízekkel is megismertettük a látogatókat: halászlével és töltött káposztával kínáltuk a vendégeket.

Mivel mind az itthoni, mind a magyarországi sajtó tudósítani szokott rendezvényeinkről, egyre szélesebb körben megismernek minket. A falusi turizmus fontos kitörési pontot jelentene Mezőgecse számára, mert a helyi lakosságnak nagyon szűkös munkalehetőségek állnak rendelkezésre.

Reméljük, tetszett kínálatunk az ungvári fesztivál közönségének, s bízunk benne, hogy hagyományteremtő rendezvényeinket a jövőben még érdekesebben, még népesebb részvétel mellett szervezhetjük meg, hogy ezzel is mind több turistát csalogassunk vidékünkre."

Az ungvári turisztikai kiállításon ismertették a legújabb kárpátaljai idegenforgalmi szolgáltatás-együttest, a kárpátaljai gasztronómiai utat, amelynek a vonalán a régióba látogató turisták a vidék jellegzetes, de egyedi ételeit ízlelhetik meg nemzetiségek és népcsoportok szerint. Az érdeklődők elsajátíthatják az étkek elkészítésének a fortélyait is. A gasztronómiai út kínálatában számos magyar fogás szerepel. (Kárpátalja/MTI/m)