Timosenko nem zárja ki a koalíciót a Régiók Pártjával

Belpolitikai válság

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Az ukrán kormányfő hétfőn először beszélt arról - igaz burkoltan -, hogy az általa vezetett blokk (Julija Timosenko Tömbje - BJUT) kormánykoalícióra léphet az oroszbarát, ellenzéki Régiók Pártjával (PR), ha tovább tart a hatalmi válság közte és Viktor Juscsenko elnök között.

Sajtóértekezletén Julija Timosenko továbbra is tömbje és az államfő mögött álló Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU - NSZ) tömörülés Nyugat-barát koalíciójának megújítása mellett érvelt. Ugyanakkor megerősítette, hogy pártja nem vonja vissza azt a múlt kedden, a Régiók Pártjával közösen megszavazott törvényt, amely egyszerűbbé teszi az elnök hivatalából való elmozdítását és megkurtítja jogköreit.

"Ha vétót emelnek ellene (az elnök), leszavazzuk azt" - mondta. Közölte emellett, hogy törvényjavaslatot terjesztenek be az államfő és más választott tisztségviselők büntetőjogi mentességének megszüntetésére.

Juscsenko múlt szerdán jelentette be, hogy az NU - NSZ kilép a koalícióból a szóban forgó törvény parlamenti jóváhagyása miatt. A miniszterelnök mostani reagálása arra utal, hogy a Mi Ukrajnánk pártját le akarja választani az államfő személyéről. Szerinte ugyanis "az elnök az első naptól fogva mindent elkövetett az új demokratikus koalíció felbomlasztásáért".

"Jelenleg három megoldás kínálkozik", amelyek közül "a Nyugat-barát koalíció megújítása a legjobb" - mondta Timosenko, azt állítva, hogy ő személyesen ebben érdekelt. - Ha ez a forgatókönyv elbukik, vagy előrehozott választásokat kell tartani, "vagy át kell alakítani a koalíciót (...), hogy a kormány folytathassa munkáját és 350 szavazata lehessen" az összesen 450 fős parlamentben - tette hozzá, egyértelműen egy BJUT-PR összefogásra utalva.

"A legrosszabb változat az előrehozott szavazás. Nemcsak felelőtlen, de bűnös dolog is erre az útra vinni az országot kevesebb mint egy évvel az előző idő előtti választások után" - hangoztatta.

A miniszterelnök azt is elmondta, beidézték az ügyészségre csütörtökre, hogy meghallgassák őt az államfő hazaárulási vádjaival összefüggésben. Juscsenko elnök három hete azzal vádolta meg Timosenkót, hogy - az elnöki hivatal álláspontjával szembe menve - nem ítélte el kellően a Grúzia elleni orosz katonai válaszcsapást - beleértve az orosz fekete-tengeri flotta bevetését -, hogy ezzel nyerje meg Moszkva támogatását a 2009 végén vagy 2010 elején tartandó elnökválasztáshoz. Az államfő hivatala ennek kapcsán néhány kormánytag tevékenységére vonatkozó információkat is átadott a biztonsági szolgálatnak, amely az ügyészséghez fordult. Az ügyészség részéről ugyanakkor azt állították, hogy tanúként kívánják meghallgatni a miniszterelnököt Viktor Juscsenko megmérgezésének ügyében.

A Juscsenkóval kemény hatalmi harcba bonyolódott Timosenko most újságírók előtt azzal vágott vissza, hogy kijelentette: az államfőnek az orosz fekete-tengeri flotta krími (ukrajnai) támaszpontjával kapcsolatos kirohanásai (amelyekben a támaszpont státusának felülvizsgálatával fenyegetőzött), "károsak Ukrajna területi egységére nézve".

Timosenko szerint az ilyen politika félelmet kelthet a Krím (orosz ajkú) lakosságában és konfliktushoz vezethet. "Az Oroszországgal kötött szerződéseket be kell tartani" - mondta.

A kormányfő előzőleg arról is beszélt, hogy Juscsenkónak nem érdemes jelöltetnie magát a második elnöki mandátumra, hiszen politikájából csak "az intrika és a bizánci módszerek" látszanak.

Timosenko asszony a Financial Times című, tekintélyes londoni lapban hétfőn megjelent interjújában azt mondta: "komolyan fontolgatja" annak lehetőségét, hogy ő viszont jelöltesse magát a legmagasabb állami posztra.

Interjújában azt fejtegette, hogy Viktor Juscsenko a maga Moszkva-ellenes lépéseivel nemcsak Ukrajna Oroszországhoz fűződő kapcsolatait fenyegeti, de az ország nyugati integrációját is. "Csak a kiegyensúlyozott és harmonikus orosz kapcsolatok biztosítják a problémák elkerülését, s teszik Ukrajnát a Nyugat megbízható partnerévé" - hangoztatta. (MTI/Kárpátalja/pravda.com.ua)