Mozgalmas nyár - és egy közelgő évforduló

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Véget ért a nyár, ám ez nem mindenki számára volt a pihenés időszaka. Többek között a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház tagjai számára sem, akik nyári turnéjukon ismét a határon túl öregbítették szűkebb pátriánk hírnevét. A színház igazgatóját, Balázsi Józsefet kértük meg a nyári program összefoglalására.

- Kemény, munkával teli nyár áll a társulat mögött - mondja Balázsi József. - A nyári hónapok több fesztiválon, rangos előadáson találtak bennünket, ahol többségében a már itthon is nagy sikert aratott darabjainkat adtuk elő. A nyári szezonban elsőként június 3-4-én Debrecenben léptünk színpadra Szigligeti Ede Liliomfi c. darabjával (rendezője Vidnyánszky Attila), majd e hónap 14-én ugyanezzel a darabbal a Budapesti Nyári Fesztiválon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon léptünk fel. Ezt követte Kisvárdán a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja június 19-21. között, ahol velünk együtt húsz társulat kétezer tagja közel hatvan előadást mutatott be. Öröm volt számunkra, hogy a rendezvényt mi kezdhettük meg a Liliomfi c. előadással. Ugyanakkor még felemelőbb érzés - és talán ez volt a nyári események fénypontja -, hogy darabunk elnyerte a fesztivál közönségdíját és Szabocs-Szatmár-Bereg megye díját, valamint két színészünk is - Rácz József és Ferenczi Attila - különdíjban részesült.

Mint Balázsi József elmondta, június 27-30. között Zsámbékon folytatódott a turné. Itt Madách Imre Az ember tragédiája c. darabjának egy különleges, kimondottan szabadtéri előadásra szánt változatát mutatták be. A társulat a zsámbéki fellépést követően Nyírbátorba utazott, ahol Szigligeti Ede cikkünkben már többször említett darabjával a Szárnyas Sárkány Fesztiválon vett részt. Ezt a hónap folyamán még három fellépés követte: Gyulán Az ember tragédiája, Szentendrén a Liliomfi és Kőszegen a Tóték. Az augusztus sem telt tétlenül: a hónap elején Nyíregyházán a Boccaccio műve alapján készült Sólyompecsenyét mutatták be, majd augusztus 12-én ismét a Liliomfi következett a Diósgyőri Várszínházban megrendezésre került Nyári Színházi Játékokon. Végül Zsámbékon, Komáromban és Budapesten (a Millenárison) tartott Boccaccio-előadásokkal zárult a nyári szezon.

A színtársulat jelenleg jól megérdemelt pihenőjét tölti, azonban közeledik az őszi fellépések ideje. Balázsi Józseftől megtudtuk, hogy már októberben folytatódik a "show". Október 4-6. között a budapesti Thalia Színházban a Boccaccio-művel és a Dr. Zsivago c. darabokkal fognak fellépni. A legnagyobb jelentőségű ukrajnai esemény számukra a lembergi Arany Oroszlán Fesztivál lesz október 14-én, ahol színházunk Csehov Három nővérét szándékozik bemutatni. Közben természetesen tovább dolgoznak a korábbi darabokon, s folytatódnak a Don Quijote próbái (Vidovszky György rendezésében), melyet október végén szeretnének bemutatni. Az ősz tehát ismét programokban bővelkedik majd. "Már csak azért is - tudtuk meg Balázsi Józseftől -, mert október végén ünnepli a színház megalakulásának 15. évfordulóját. 1993-ban, a Koldusopera c. darabbal vette kezdetét színházunk pályafutása, melyet Szürtében adtunk elő. Az eseményt méltóképpen szeretnénk megünnepelni: egyrészt legújabb darabunk, a Don Quijote beregszászi bemutatójával, másrészt tárgyalásokat folytatunk más színházakkal - többek között a Szabadkai Népszínházzal és a Debreceni Csokonai Színházzal. Nem tudni még, ezen tárgyalások eredménye mi lesz - hiszen ismét a "megszokott" pénzhiány fenyeget bennünket -, az azonban bizonyosra vehető: a lehetőségek szerint igyekszünk majd méltóképpen megünnepelni a publikummal ezt az eseményt.

fzs