Árvíz után

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

Augusztus 5-én Kárpátaljára látogatott Viktor Juscsenko. Az államfő Kőrösmezőn (Jaszinya) és környékén tájékozódott a július végi árvíz okozta károkról és a kárelhárítási munkálatok menetéről. Kárpátalján járt az elmúlt hét végén Julija Timosenko kormányfő is.

Útja során az elnök többek között megtekintette a víz által több mint egy kilométer hosszan megrongált autóút és a partvédelmi létesítmények helyreállítási munkálatait a Fekete-Tisza mentén, s ellátogatott az árvíz sújtotta Tiszabogdányba (Bogdan) is.

Kőrösmezőn Viktor Juscsenko részt vett a Vaszilisza Lofergyuk sokgyermekes családja számára építendő új otthon alapkőletételi ünnepségén. A család otthonát ugyancsak az árvíz tette tönkre július 26-án.

Az államfőt kárpátaljai útjára elkísérte Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere, Vaszil Knyazevics egészségügyi miniszter, valamint Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója.

Augusztus 4-i adatok szerint Kárpátalján részben továbbra is víz alatt volt 12 háztáji gazdaság, 32 lakóház ás 965 hektárnyi mezőgazdasági földterület. Az árvíz következtében elpusztult vagy megrongálódott 129 híd, amelyek közül 14 gépkocsi-közlekedésre is alkalmas volt. Ugyancsak károk keletkeztek 1323 lakóházban és 11 szociális rendeltetésű objektumban, 67 kilométernyi autóútban. Összességében mintegy 26 kilométernyi partvédelmi objektum pusztult el Kárpátalján.

Az államfőt megelőzően, szombaton Kárpátalján járt Julija Timosenko miniszterelnök is, aki a hosszú távú Tisza-völgyi állami árvízvédelmi program idei évi teljes finanszírozására tett ígéretet. A kormányfő Ungváron kijelentette: megállapodott Kárpátalja megye vezetésével, hogy az idén a régió annyi pénzt kap az árvízvédelmi program megvalósítására, amennyit fel tud használni. Hozzátette: nagyon elégedett azzal a munkával, amelyet Kárpátalján a helyi hatóságok az árvízkárok felszámolása érdekében végeznek. Szerinte a régió árvíz sújtotta járásaiban jó ütemben halad a helyreállítás.

Oleg Havasi, Kárpátalja megye kormányzója a Timosenkóval folytatott megbeszélést követően arra emlékeztetett, hogy az idei áradások okozta károk mértéke jóval kisebb lenne, ha az állam teljes mértékben finanszírozta volna a 2015-ig szóló Tisza-völgyi állami árvízvédelmi programot. "Az emberek nem árvíz utáni kárpótlást akarnak, hanem azt, hogy megépüljenek a gátak" - mondta Havasi.

Az ukrán kormány az idei évi központi költségvetésben a szükséges 204 millió hrivnya helyett mindössze 80 milliót irányzott elő a kárpátaljai árvízvédelmi munkák finanszírozására, és ebből eddig 34 millió hrivnya érkezett meg Ungvárra. A július végi árvíz 164 millió hrivnyára becsült kárt okozott Kárpátaljának. (Kárpátalja/ua-reporter.com/MTI)