Előadások, játékok, akadályverseny

KMPSZ: Abacus Matematikatábor

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

Augusztus 4-én kezdődött meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Abacus Matematikatábor. A tábort a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezi azért, hogy népszerűsítse a matematikát a kárpátaljai iskolások körében. Az egyhetes táborban idén is közel száz, 3-12. osztályos ifjú matematikus vett részt.

A résztvevőket a hétfői megnyitón Kulin Judit főiskolai matematikatanár, a tábor vezetője és Orosz Ildikó, a KMPSZ és a KMF elnöke köszöntötte, kellemes és hasznos hetet kívánva a matematika ifjú kedvelőinek. Majd Kulin Judit szólt a tábori szabályokról és ismertette a programot, mely kötelező és szabadon választható részekből áll. Kötelezően előírt mindenki számára a délelőtti plenáris, valamint a délutáni közös előadásokon való részvétel. A foglalkozások különböző csoportokban zajlanak: matematikai szintfelmérő teszt alapján dől el, ki melyik csoportba kerül. Az előadók gyakorlati feladatokkal igyekeznek a foglalkozásokat érdekesebbé tenni.

A kötelező programokon kívül természetesen rengeteg a szabadon választható is: a szervezők a szellem és a test pallérozására egyaránt gondoltak. Fakultatív foglalkozásokon (pl. batikolás, üvegfestészet) vagy különböző táblás – sakk, dáma és malom –, valamint számítógépes játékokban lehetett részt venni. Sportfoglalkozásként a foci, a kézilabda és a kosárlabda közül lehetett választani. Minden este filmvetítésekre került sor a főiskola filmklubjában. Lehetőség nyílt városnézésre vagy különböző tárlatok megtekintésére, pl. a főiskolán nemrég megnyílt szőttesmúzeumban. A tábor talán legérdekesebb programja az a városi akadályverseny, melyre Munkácson került sor. A programok között szerepelt a vár, valamint az ott nemrég felállított turulmadaras obeliszk megtekintése is. A tábor munkájában részt vettek a Rákóczi-főiskola diákjai is.

F. Zs.