"Magyar Sydney"

2008. július 25., 10:00 , 393. szám

Július 17-20. között Egerben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az ausztráliai Sydneyben tartott XXIII. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóhoz kapcsolódóan "Magyar Sydney"-t rendezett. A rendezvénynek kb. 2000 résztvevője volt az anyaországból és a régió magyarlakta területeiről: Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. Szűkebb pátriánkat 29 résztvevő képviselte.

A rendezvényről a kárpátaljai résztvevők egyike informálta lapunkat. Mint mondta, a Magyar Sydney lényegében az ausztráliai XXIII. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó (VIT) magyarországi párhuzamos eseménye. Erre azért volt szükség, mert a nagy távolságból fakadó költségek miatt ezúttal nagyságrendekkel kevesebb magyar tudott elutazni a mostani világtalálkozóra, mint pl. a legutóbbi 2005-ös kölnire (Németország). A Magyar Sydney XVI. Benedek pápa áldásával Egerben zajlott, párhuzamosan az ausztráliai eseményekkel. Tematikájában és felépítésében hasonlított az ausztráliaihoz, de a magyarságot érintő témák és gondolatok is jelentős szerepet kaptak.

Változatos, lélekben erősítő programok zajlottak. A találkozó első napján dr. Ternyák Csaba egri érsek tartott a résztvevőknek szentmisét és köszöntötte őket. Másnap a közel 2000 fiatal Orosch János nagyszombati (Szlovákia) segédpüspök vezetésével Eger belvárosában a Szentlélek útját járta végig, amikor is hét állomáson a Szentlélek ajándékai fölött elmélkedtek. Ugyanezen a napon zajlott a Nyitott templomok éjszakája: az egri templomokban zenés, énekes programokon vehettek részt a jelenlévők.

Szombaton városnézésre, kreatív programokra, koncertekre került sor. Ugyanezen a napon késő éjszakától hajnalig mindenki virrasztott: a Magyarország és Ausztrália közötti időkülönbség miatt ugyanis ez idő tájt zajlott XVI. Benedek pápa sydneyi szentmiséje, melyet óriáskivetítőkön lehetett figyelemmel követni.

A találkozó utolsó napján az egri bazilikában Erdő Péter bíboros tartott közös szentmisét, majd kihirdetésre került a következő VIT időpontja és helyszíne. Ez 2011-ben, a spanyolországi Madridban lesz.

F.Zs.