Inflálódó kenőpénz?

Korrupció

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

Nőtt a kenőpénzek nagysága idén Ukrajnában - közölték a kijevi belügyminisztériumban. Május végéig 1380 megvesztegetési esetet lepleztek le a belügyi hatóságok, túlnyomó többségükben gazdasági előnyökért fizettek, illetve kértek pénzt az érintettek. Az ukrán belügyminisztérium közzétette az idei esztendő legjelentősebb megvesztegetési ügyeinek listáját is.

A kenőpénz értéke 2008 májusáig 243 esetben haladta meg a 10 ezer hrivnyát, míg a tavalyi esztendő hasonló időszakában csupán 120 ilyen eset fordult elő a felderített ügyek között. Nyolcvanöt esetben 30 ezer hrivnyánál is több cserélt gazdát. A leleplezett esetekben a kenőpénzek összesen 17,8 millió hrivnyát tettek ki, szemben a tavalyi esztendő hasonló időszakának 5,1 milliójával.

A rendőrség adatai szerint a korrupció a legjobban a földdel összefüggő kérdések megoldása terén virágzik. E téren több a megvesztegetési kísérlet, s a gazdát cserélő összegek is nagyobbak, mint máshol. Mint Leonyid Szkalozub, a belügyminisztérium gazdasági bűnözés elleni főhatóságának vezetője a sajtónak nyilatkozva elmondta, egy évvel korábban a kenőpénz nagysága általában 15-16 ezer hrivnya volt, ma pedig már 25-26 ezer!

A 2008-as év megvesztegetéseinek listájára felkerült 84 esetből 42 a földügyletekkel kapcsolatos. A legnagyobb törvénytelen bevételre ezúttal egy krími tanácselnöknek sikerült szert tennie, akinek 26 millió hrivnyát fizettek!

A Szegodnya című internetes hírportál információi szerint a földügyleteken kívül a korrupciós jelenségek az egészségügy és az oktatás terén a legelterjedtebbek. Gyakorta van szükség megvesztegetésre ahhoz is, hogy engedélyt kapjunk a bérlésre. "Ha helyiséget akar bérelni egy olyan épületben, amely állami tulajdonban van, az adminisztrátorral kell megoldania a kérdést - magyarázza Volodimir Poliscsuk, a belügyminisztérium kijevi főosztályának illetékes osztályvezetője. - Gyakorta előfordul, hogy az ilyen engedély megszerzéséhez egy kerek összeget kell lefizetni." Nemrég járta be az ukrán sajtót az az eset, amikor Jalta kommunális vállalatának igazgatóját 25 ezer dollárral a kezében érték tetten. Ez a pénz a negyedrésze volt annak a kialkudott összegnek, amelyet azért kapott volna, hogy bérbe adja vállalatának helyiségeit.

A százezres megvesztegetési összeg egyébként nem számít ritkaságnak. Nemrégiben egy Kijev megyei hivatalnok bukott le, aki 110 ezer dollárt kapott földkiutalásért, Csernyigov megyében pedig egy községi polgármester egymillió hrivnyát, azaz mintegy 200 ezer dollárt követelt hasonló indoklással. Nem csoda ezek után, ha a legzengzetesebb korrupciós ügyek belügyminisztérium által közzétett listáján az első 5 hely valamelyikére legalább 2 millió hrivnya nagyságú kenőpénzzel lehetett csak felkerülni.

A szakértők rámutatnak, hogy a kenőpénzek összege folyamatosan nő Ukrajnában. Volodimir Cseremisz, a belügyminisztérium emberjogi társadalmi tanácsának tagja úgy véli, hogy ez a növekedés az országban tapasztalható inflációval van összefüggésben. Érvelése szerint mindennek megnőtt az ára, ezért egészen logikus, hogy nőtt a kenőpénz összege is. Az árak a kétszeresükre emelkedtek, s ugyanez történt a kenőpénzzel is. A hatóságok szerint ugyanakkor a kenőpénzek összegének emelkedése a szigorodó ellenőrzésnek és a mind gyakoribb leleplezéseknek, azaz a korrupcióval járó kockázat növekedésének is betudható.

(Kárpátalja/szegodnya.ua)