Sárkányrepülőt fogtak a határőrök

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

Magyar állampolgárságú sárkányrepülő-pilótát vettek őrizetbe az ukrán határőrök Kárpátalján, a Záhony-Csap határátkelőhely közelében.

A földön elfogott pilóta a repüléshez használt speciális öltözéket viselt, és magyar személyi igazolvány, bukósisak, két mobiltelefon, valamint éjjellátó-készülék volt nála - közölte vasárnap egy lembergi (lvivi) hírügynökség az Ukrán Állami Határőrszolgálat nyugati regionális főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva. E jelentés szerint a szombaton őrizetbe vett pilóta azt állította, hogy gépével az ukrán-magyar határ vonalát követve repült, de az ellenszél mintegy 15 km mélységben Ukrajna területe fölé sodorta, ahol lezuhant. Az általa megjelölt helyen a határőrök csak a motoros sárkányrepülő légcsavarjának darabjait találták meg, a gép többi maradványát tovább keresik. A csapi határőregység az esetet jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) és a rendőrségnek. Az ukrán határőrség az ügy kapcsán arról számolt be, hogy az utóbbi időben kárpátaljai és magyarországi cigarettacsempészek egyre gyakrabban használnak fel kis méretű repülőeszközöket törvényellenes célokra. Csak az utóbbi egy évben Kárpáta

lján a határőrök három motoros sárkányrepülőgépet koboztak el csempészektől, akik cigarettát próbáltak légi úton ukrán területről Magyarországra és Szlovákiába juttatni.

halász/FigyelőNet, MTI