Stand a piacon

Olcsó könyvet vegyenek!

2008. június 20., 10:00 , 388. szám
Lányi Gizella: egy 81 éves "antikvárius"

Alapvető problémája az olvasni szeretőknek Kárpátalján a magyar nyelvű könyvek beszerzése, mert megyeszerte mindössze egy-két üzlet foglalkozik forgalmazásukkal. A megoldást ilyenkor a használt könyveket árusító kis standok kínálják, melyekből a beregszászi piacon is van néhány.

Egy kis standnál megállva elbeszélgettünk a 81 éves Lányi Gizellával, aki szintén régi könyvek eladásával foglalkozik.

- Honnan ez a sok régi könyv?

- Amióta csak megtanultam olvasni, nagyon szeretem a könyveket. Gyermekkoromtól kezdve kialakult bennem a könyvek iránti rajongás. Életem során, ha csak módomban állt, mindig vásároltam könyvet, így nem csoda, hogy az idők során rengeteg összegyűlt a lakásban, melyeket mindet el is olvastam. De aztán jött az öregkor és vele a létbizonytalanság. Nekem is jövedelem-kiegészítést kellett találnom. Így jött az ötlet, hogy kihozom a könyveimet és az újaknál természetesen olcsóbban eladom. Már tíz éve csinálom.

- Csak saját könyveket árul a standon?

- Az eladásra kirakott könyvek döntő többsége a sajátom, de másoktól is kerülnek hozzám könyvek. Ezeket általában olyan emberek hozzák ide, akik maguk is pénzszűkében szenvednek: nyugdíjasok, munkanélküliek. A könyveket és folyóiratokat hozzávetőlegesen felbecsülöm, s ettől függően adok nekik egy jelképes összeget. Tudom, hogy ezek nem nagy összegek, de a hozott könyv eladása sem garantált - tehát nem biztos, hogy nyereséget hoz -, ezenkívül a piaci helyért is fizetnem kell. Nem nagyon panaszkodnak, hiszen ha kopekeket is kapnak, ezek mégis valamennyit besegítenek olyan dolgoknál, mint a rezsi kifizetése, vagy egy kenyér megvétele. Aztán volt néha olyan eset is, amikor egyesek megsajnáltak, hogy öregen ott ülök és árulok, hazamentek, aztán otthonról hoztak nekem könyvet vagy folyóiratot, hogy adjam el. Pénzt nem is fogadtak el, csak egy köszönömöt. És van olyan is, hogy valaki kiolvassa otthon a könyvet, és mivel nincs szüksége otthon porfogóra, elhozza ide nekem.

- Minden könyvet átvesz?

- Előbb természetesen alaposan megnézem a hozott áru állapotát. Megnézem, milyenek a lapjai, pacás-e, bele van-e firkálva, nincs-e véletlenül összetépve vagy a lapja kitépve. Ha nem érdemes kitenni, nem veszem át.

- Milyen könyveket, milyen árban lehet Önnél vásárolni?

- Tudományos könyvek, folyóiratok egyaránt vannak. Igaz, hogy a legtöbb könyv már "elhagyta a korát" - hiszen zömük 20-30 éves is van -, vagyis tartalmuk már elavultnak számít. A szépirodalmi műveknek, a világirodalom remekeinek azonban mindegy, mikor adták ki őket, mert azok értéke nem változik. Áruk változó: a folyóiratok, bulvárlapok 50 kopekbe kerülnek, a könyvek ára viszont már magasabb: kötettől függően 1-10 hrivnyáig terjednek.

- Kik szoktak Önnél vásárolni?

- Általában az idősebb korosztály, főleg a nyugdíjasok jönnek hozzám. A fiatalokat nem érdekli a könyv. Szerintem ez a televízió és a számítógép világában nem csoda.

- Megéri?

- Hát ahogy vesszük. A forgalom változó: van úgy, hogy egy nap eladok hat könyvet is, máskor pedig meg sem kérdezik, mennyibe kerülnek. Egy héten kétszer-háromszor jövök ki árulni, a piaci helyért egy napra 2,50 hrivnyát fizetek. Ez végül is nem olyan nagy ár, sikerül valahogy mindig visszakeresni. 81 éves vagyok, nyugdíjas, s emellett muszáj még valamivel foglalkozni, mivel annak az összege nem elég szinte semmire a folyamatos áremelkedések miatt. Jól jön tehát az a kis pluszpénz.

Fischer Zsolt