Az Inter leleplezte

2008. június 13., 10:00 , 387. szám

Az országos Inter tévécsatorna egyik híradós stábja rögzítette, amint az egyik kárpátaljai hágó közelében egy közúti rendőri ellenőrzés alkalmával kenőpénzt kérnek és fogadnak el az ukrán pénzügyőrök egy Magyarországról érkezett kisbusz vezetőjétől.

Az Inter stábja által készített riportban buszvezetők tucatjai állítják, hogy a főbb országutak mentén felállított rendőrposztokon rendszeresen le kell szurkolniuk 5-10 euró "vámot", ellenkező esetben a közlekedési rendészek és a pénzügyőrök akár több órát is igénybe vevő ellenőrzésnek vetik alá járművüket.

Az ilyen posztokon szolgálatot teljesítő adókommandósok legkedveltebb célpontjai a nyugat-európai ukrán vendégmunkások által hazaküldött csomagokat szállító kisbuszok, amelyek vezetői szerint az utóbbi időben meglehetősen megnőtt az ukrán rendőrök és pénzügyőrök étvágya. A tévécsatorna híradós stábjának rejtett kamerával sikerült rögzítenie, amint az egyik adóhivatali alkalmazott pénzt vesz át egy kisbusz vezetőjétől.

Miután a felvételt lejátszották a Kárpátalja Megyei Adóhivatal vezetőjének, az utóbbi azonnali hatállyal menesztette korrupt alkalmazottját, megjegyezve azonban, hogy az eset nyilván egyedi, s nem vethet rossz árnyékot az összes adóellenőrre.

Ennek ellenére a riport közzétételét követő napon népes revizorsereg érkezett Kijevből Kárpátaljára, hogy utánajárjanak a szóbeszédeknek.