Mátyás király a munkácsi várban

2008 – a reneszánsz éve

2008. június 6., 10:00 , 386. szám

Kárpátalja legépebben megmaradt történelmi emlékhelyén, a munkácsi várban működő történelmi múzeumban szervezett Hunyadi Mátyás életét és történelmi jelentőségét bemutató kiállítást az idei reneszánsz év alkalmából a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet és a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa.

Sziklavári Vilmos főkonzul a június 3-ai megnyitó ünnepség elején köszönetet mondott mindazoknak, akiknek segítségével sor kerülhetett a reneszánsz kultúra jeles képviselőjének és támogatójának számító magyar uralkodó életét és munkásságát bemutató tárlatra. A kiállítás a Munkácsi Történelmi Múzeumban, a felsővár emeleti részén tekinthető meg. Az ünnepségen több ismert kárpátaljai magyar közéleti személyiség is megjelent, többek között Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Orosz Ildikó, a KMPSZ és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke, Dupka György, a MÉKK elnöke, valamint Zubánics László, az UMDSZ Országos Tanácsának elnöke.

Dr. Holló József Ferenc altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet főigazgatója a kiállítást megnyitó beszédében a reneszánsz kultúra európai és magyarországi hatásairól és a nagy király életéről, jelentőségéről beszélt. "Csak olyanokról keletkeznek mesék és közmondások, akik igazi, nagy tudású emberek és jellemet hordoznak. Mátyást mint államférfit, politikust, diplomatát, művészetekért, tudományért rajongó mecénást, és természetesen mint hadseregszervezőt és hadvezért is számon tartjuk. Hunyadi Mátyás, Corvin Mátyás, vagy ahogy mi gyermekkorunkban ismertük, Mátyás király legendás tetteit sokan még iskolába járás előtt megismerik. 1458 és 1490 közötti uralkodása az egész országnak és Európának is hasznára volt. Mátyás nevéhez olyan jelentős dolgok fűződnek, mint például Budavár létrehozása, gyönyörű, ma is megcsodálható templomok építése, de egyetemeket is alapított, például Pozsonyban 1465-ben, Budán pedig 1475-ben. Uralkodása alatt létrehozta világhírű könyvtárát, a Corvinát. A semmiből teremtett a szó mai értelmében vett professzionális hadsereget. Katonái rajongtak érte, bárhová követték, és parancsait a legreménytelenebb helyzetekben is próbálták végrehajtani. Mint parancsnok személyes bátorságával is példát mutatott, életét nem féltette, és ha kellett, ugyanolyan körülmények között élt és harcolt, mint a legegyszerűbb katona... Most mi, Kárpátalján emlékező hálás utódok, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy volt olyan uralkodónk, akinek történelmünk egyik legfényesebb időszakát köszönhetjük, amiből a mai nehézségek mellett is azt hiszem, erőt tudunk meríteni és európaiságot gyűjteni" – mondta dr. Holló József Ferenc, majd a kiállítás jelképes megnyitásaként Sziklavári Vilmos főkonzullal meggyújtottak egy-egy nemzeti színű gyertyát.

dózsa