A kedvezménytörvény módosításáról tárgyalt a Külügyi bizottság

Figyelő: Magyarország

2008. június 6., 10:00 , 386. szám

A magyar Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottsága a közelmúltban tárgyalta a Fidesz- és az MSZP-képviselők által a kedvezménytörvény módosítására benyújtott közös törvényjavaslatot.

A vita során Révész Máriusz, a javaslat jegyzője a Fidesz részéről utalt a Kárpátaljai Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) kulturális és oktatási albizottságának ülésén készült állásfoglalás második pontjára, melyben a képviselők felkérik a Kormányt, hogy "még a 2008. évi tavaszi ülésszakon terjesszen az Országgyűlés elé a lengyel gyakorlatnak megfelelő törvényt, amelynek révén a magyar igazolvány tulajdonosa folyamodhasson a Magyar Köztársaság területére szóló, többszöri beutazásra érvényes, hosszú lejáratú, díjmentes tartózkodási vízumért, valamint a már kifizetett vízumdíj visszatérítéséért". Mint ismeretes, a javaslat a KMKSZ kezdeményezése nyomán született, miután a szövetség felhívta a KMKF illetékes albizottságainak figyelmét a lengyel példára, s hasonló megoldást sürgetett. A közös indítvány a lengyel törvény szó szerinti fordítása, illetve annak kiterjesztése a magyar hozzátartozói igazolványra is. Alföldi Albert (MSZP) az önálló indítvány másik kezdeményezője örömtelinek nevezte a kormány által eddig megvalósított lépéseket (pl. vízumdíj-visszatérítés), de úgy vélte, hogy a Vajdaságban és Kárpátalján a legkiszolgáltatottabb rétegek számára szükséges a törvény elfogadása, mely egyben gesztus értékű is, hiszen a kormánypárt és az ellenzék közösen terjesztette be. Ugyanakkor Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) szakállamtitkára és Horváthné dr. Fekszi Mária, a Külügyminisztérium államtitkára nem tartották célszerűnek a törvénymódosítást, miután szerintük a képviselői indítvány egy olyan helyzetre próbál választ adni, mely már megoldódott az ún. nemzeti vízum lehetőségének biztosítása által. Az ellenzék oldaláról Németh Zsolt és Révész Máriusz (Fidesz) arra mutattak rá, hogy a problémát a határon túli magyar képviselők jelezték, így azzal foglalkozni kell. A vízumdíj visszatérítése ugyan segítség, de a hivatalos iratok beszerzése bürokratikus útvesztőkbe, sok pénzbe és időbe kerül, így többen lemondanak az utazásról. Dr. Kozma József és Szabó Vilmos (MSZP) képviselők a kormányoldal részéről kifejtették, hogy egyetértenek az indítvány céljával, azonban a jelenlegi formában azt nem támogatják többek között azért, mert az a Státusztörvény megnyitását kezdeményezné.

Horváthné dr. Fekszi Márta (KÜM) államtitkár asszony felajánlotta, hogy ötpárti egyeztetés keretében tegyenek új javaslatot.

A felajánlást követő szavazáson 9 igen mellett 10 nem szavazattal a bizottság elutasította az indítvány tárgysorozatba vételét.