Drága gyümölcs

2008. május 30., 10:00 , 385. szám

Javában tart a cseresznye- és az eperszezon. Az idei tavasz első két hónapjában tapasztalt, a hagyományostól szélsőségesen eltérő időjárás azonban felborította a cseresznyében érdekelt gazdák terveit: van ugyan gyümölcs, de a megszokottól lényegesen kevesebb, s a vásárlók sem örülnek, mivel az árak borsosak. Az epresgazdák valamivel derűlátóbbak: a termés mennyisége "elégséges", bár az áru itt sincs ingyen.

A cseresznyetermelők elmondták: az áprilisi virágzáskor még nagyon ígéretesnek látták a várható termést, ám a későbbi "monszunszerű" időjárással egy nehéz, a növényvédelmet szinte lehetetlenné tevő helyzet alakult ki: a permetlevet lemosta az eső. Különösen kedvezett ez a helyzet a moníliás gyümölcsrothadás terjedésének. A fertőzés komolyságát mutatja, hogy a gomba a fertőzött virágokból és hajtásokból az idősebb részekbe is belenő, ahol is ágrákosodást, ágpusztulást okoz.

Ennek eredményeként minden tíz cseresznyével foglalkozó gazda közül csak két-háromnak volt olyan szerencséje, hogy a piacra árut tudjon vinni. Mindez jól megfigyelhető, ha végigutazunk a gyümölcstermesztés "Mekkájának" számító Nagymuzsalyon és Benén, ahol az elmúlt évektől eltérően idén alig van cseresznye. Így csak 10-15 hrivnyáért vásárolhatunk egy kiló májusi cseresznyét, mely a hiány miatt azonban mégis mindig elkel. Ez az árusok többségét nem vigasztalja, mivel a befolyt összeg csupán töredékét teszi ki az eddigi években átlagosan tapasztalt haszonnak.

Némileg más a helyzet az epernél, mely viszonylag jobban tűrte a megpróbáltatásokat, a veszteség tulajdonképpen elhanyagolható. A kezdeti 25 hr helyett jelenleg 15-20 hrivnya körül ingadoznak az árak.

fzs