Repülnek a jogosítványok

Közlekedés

2008. május 30., 10:00 , 385. szám

Az utóbbi időben Ukrajna-szerte nőtt a közlekedési balesetek száma. A "munkájukban mutatkozó számottevő hiányosság miatt" a napokban több megyei közlekedésrendészeti felügyelet vezetőjét leváltották, s jó néhány helyettesüket is menesztették. Kárpátalján nem került sor személycserére, a baleseti helyzet azonban itt is gondot jelent a szakembereknek.

Olekszandr Jackanics rendőrezredes, a megyei közlekedésrendészeti felügyelet vezetője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy idén január-április hónapok folyamán 243 közlekedési baleset történt Kárpátalján, amelyekben 41-en vesztették életüket és 281-en megsérültek. A tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva tehát 29,3 százalékkal csökkent a balesetek halálos áldozatainak száma, s 22,2 százalékkal a sérülteké. Ugyanakkor az alacsony közlekedési kultúra miatt a megyeszékhelyen és négy járásban mégiscsak nőtt a közlekedési balesetek száma. A legnagyobb problémák Ungvár mellett a Volóci, Beregszászi, Huszti és Ökörmezői járásokban tapasztalhatók.

A fő közlekedésrendész szerint a helyzet javulása mindenekelőtt munkatársainak tudható be. Mint elmondta, naponta 30 járőr dolgozik a megye útjain, s az ilyenkor kivonuló 60-80 rendőr közül nem egy szabadideje rovására teljesít szolgálatot.

Tény, hogy az elmúlt években a közlekedési járművek száma feltartóztathatatlanul növekszik Kárpátalján - egyedül Ungváron több mint 40 ezer autót tartanak nyilván, nem számítva a tranzitforgalmat - miközben a közlekedésrendészet munkatársainak állománya nem nő ezzel arányosan. Jackanics szerint legkevesebb ötven rendőrre volna szükség ahhoz, hogy legalább a főbb útvonalak lefedettsége biztosított legyen.

A rendőrség ennek ellenére lehetőségeihez mérten igyekszik teljesíteni kötelességét, hallhatjuk. A közlekedésrendészet munkatársai idén eddig 65034 közlekedési szabálysértést regisztráltak, 3127 ittas vezetőt tartóztattak fel. A tavalyi évhez viszonyítva ezen a téren is aktívabbak lettek. A bíróságok 2500 ittas vezető jogosítványát máris bevonták.

A szakemberek szerint ugyanakkor aligha lehet igazi áttörést elérni ezen a téren a szabálytalankodókkal szemben alkalmazható büntető intézkedések tételeinek szigorítása nélkül. Jurij Lucenko belügyminiszter is változtatásokat sürget a közlekedéssel kapcsolatos jogszabályok tekintetében. A vonatkozó törvénytervezet már a parlament előtt van. A rendőrök panaszai a jelenlegi rendelkezések enyheségére érthetők, hiszen aligha lehet bárkit szabálykövető magatartásra fogni a jelenlegi 8-17 hrivnyás bírságtételekkel, s még az ittas vezetésért kiszabható 340 hrivnya büntetés is nevetségesen kevés, amikor több tízezer dolláros gépkocsik tulajdonosait kellene megfékezni általuk.

Problémát jelent a rendőrök szerint a bírósági ügyintézés lassúsága is. Jellemző adat, hogy az ötmillió közlekedési kihágásokkal kapcsolatban adminisztratív szabálysértésről felvett és tavaly a bíróságoknak megküldött jegyzőkönyvből, amelyek kapcsán a bíráknak a rendőrök meggyőződése szerint legalább 900 ezer esetben be kellett volna vonniuk a szabálysértő vezető jogosítványát, ezt csak 58 ezer vétkes esetében tették meg. Ám a gyakorlatban eddig még ezek közül is csupán 28 ezer jogosítványt vettek el tulajdonosaiktól az érvényes előírások miatt. Kárpátalján a bírók csupán minden tizedik ittas vezető jogosítványának bevonásáról döntöttek.

Országosan idén eddig majd 64 ezer vezetői jogosítványt vontak be a közlekedésrendészet munkatársai bírósági döntés nyomán. További 12000 ügyben még folyik a vizsgálat. Az efféle felelőtlen vezetők tavaly 62 ezer közlekedési balesetben 9481 ember halálát okozták, a sérültek száma pedig meghaladta a 77 ezret. Idén eddig 2106 emberéletet követeltek Ukrajna útjai. (Kárpátalja/SZZ-Palanok)