Trehányabb lett a tesztelés

Még egyszer az érettségiről

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Folytatódik az úgynevezett külső független értékelés, egymást követik az új típusú érettségi vizsgák az egyes tárgyakból. Míg azonban az első vizsgán ukrán nyelvből és irodalomból a tesztek nehézsége okozta a legnagyobb gondot, a továbbiakban egyre több kifogás merült fel a lebonyolítással kapcsolatban. A matematika és Ukrajna történelme vizsgák kapcsán az ukrán sajtó bizonyos negatív tendenciák megjelenéséről ír.

Az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) elnevezésű civil szervezet elsősorban az instruktoroknak és az ügyeleteseknek a munkájukhoz való felületes hozzáállását emeli ki egyes tesztelési központokban. Így például, írják, némelyik instruktor a teszt megírására szánt idő rovására folytatta le a felvételizők tájékoztatását. Ezenkívül gyakoribbakká váltak az olyan esetek is, amikor nem kísérték el a felvételizőket a rekreációs zónákba, s az instruktorok nem reagáltak a felvételizők által elkövetett szabálysértésekre. Nőtt az olyan esetek száma, amikor a felvételizők információhordozókat használtak a rekreációs zónákban, magyarul puskáztak.

Ezt a tendenciát a KIU egyrészt a motiváció hiányával magyarázza azon oktatási dolgozók részéről, akiket bevontak a külső független értékelésbe, másrészt a megfelelő kontroll hiánya is felmerül a regionális oktatási osztályok részéről - írja ezzel kapcsolatban a liga.net.ua.

hk