Humanitárius segélyként halálos vakcina?

Ölt a himlő elleni oltás

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Országos, sőt nemzetközi botránnyá látszik dagadni a kanyaró és vöröshimlő elleni kötelező oltás ügye Ukrajnában, miután az UNICEF nemzetközi szervezet által humanitárius segélyként Ukrajnának adományozott szérum beadása után számos megbetegedést és egy halálesetet is regisztráltak. A beoltott gyerekek szülei közül többen is bejelentették, hogy feljelentést tesznek az oltás során indiai vakcinát használó orvosok ellen. A 17 éves kramatorszki áldozat, Anton Tiscsenko ügyében Ukrajna főügyészének személyes felügyelete mellett bűnügyi nyomozás folyik. Az oltást Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma rendeletileg országszerte leállíttatta.

Eddig 92-en kerültek kórházba Donyec megyében a kanyaró és vöröshimlő elleni oltás után - írja a Szegodnya című kijevi napilap. Közülük 87-en 10-11. osztályos kramatorszki és donyecki iskolások.

Május 13-án, néhány órával az oltás után a kramatorszki kórház intenzív osztályán meghalt egy 17 éves iskolás. Komoly aggodalmat váltott ki az is, hogy elterjedt, miszerint az oltóanyagot nem Európában, hanem Indiában gyártották. A szülők ezek után tömegesen mondtak nemet az indiai szérummal történő oltásra, amit annál is inkább megtehettek, mivel Ukrajnában kötelező ugyan a védőoltás, ám senki sem kényszeríthető az elvégzésére.

Az egészségügyi minisztérium igyekezett eloszlatni a lakosság aggodalmát a ZA 26-X vakcina minőségét illetően, illetve a nemzetközi szervezetekre próbálta hárítani az esetleges felelősséget a történtekért. "A készítményt nekünk a UNICEF nemzetközi szervezet szállította, és annak minősége teljes egészében az Egészségügyi Világszervezet lelkiismeretén szárad" - hangsúlyozta a sajtónak nyilatkozva Vaszil Knyazevics, a tárca vezetője. Az ellenzék részéről ugyanakkor a kormányzat szemére vetették, hogy a szérumnak nincs ukrajnai minőségi tanúsítványa, azt a behozatalt követően egyetlen illetékes intézmény sem vizsgálta meg. A kormányzat részéről tagadják a vádat, mondván az Immunbiológiai Készítmények Központja bevizsgálta az oltóanyagot.

Hogy az akció felfüggesztése mennyire az utolsó pillanatokban történt, azt az is bizonyítja, hogy jó néhány kárpátaljai orvosi rendelőbe már el is juttatták a védőoltások kellékeit. Mint azt lapunknak Jakab Lajos badalói családorvos elmondta, ő május 19-én, hétfőn vette át a beregszászi KÖJÁL fertőző osztályának illetékesétől a vakcinákat és az ahhoz szükséges fecskendőket, egyéb kellékeket, ám másnap ugyanonnan már olyan értesítést kapott, hogy azonnal szolgáltassa azokat vissza, így szerencsére ők még nem oltottak be senkit.

Megkérdeztük Vizauerné Zseltvay Magdolnát, a beregszászi járási kórház főgyermekgyógyászát, hogy a kialakult helyzetben ő vajon beoltatná-e gyermekét kanyaró és vöröshimlő ellen?

- Jelen állás szerint biztosan nem, hiszen országszerte leállították az akciót és a vizsgálatok leállítása végéig senki sem kaphatja meg a védőoltásokat. Családomban egyébként 2 lány is olyan korban van, hogy át kell(ene) esniük a védőoltásokon, és ha a vakcinákat minden vizsgálat biztonságosnak találja, akkor természetesen nem fogom majd ellenezni. Egyébként ez az eset nem tett jót a védőoltások amúgy is megtépázott intézményének, hiszen egy sor kötelező oltóanyagról tudjuk, hogy teljesen biztonságosak és szükségesek a különféle betegségek elkerülése végett, ám ezek után a szülőkben minden bizonnyal még több lesz a kétely a vakcinációkat illetően. (FH/Kárpátalja/tamási)