Interjú Czébely Csabával

Pokolgép-koncert Beregszászban

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Története során először adott koncertet Kárpátalján az 1980-as években alakult Pokolgép együttes. Ezúttal a városnapok keretében a beregszászi szabadtéri színpadon, Péterfalván és Ungváron léptek a közönség elé. A népszerű magyar heavy metal zenekarban az eltelt csaknem három évtized alatt gyakran cserélődtek a tagok. Az egykori alapítók közül egyedül a gitáros-zeneszerző, Kukovecz Gábor maradt. A doboknál viszont 2006-tól a beregszászi Czébely Csaba ül, akit ma magyarországi szakmai körökben az egyik legtehetségesebb fiatal dobosnak tartanak. A pénteki beregszászi koncert megtöltötte a szabadtéri színpad nézőterét. Még a kellemetlennek indult áramszünet sem okozott gondot, Csaba dobolt tovább, a közönség pedig az együttes tagjaival énekelte az Ítélet helyett című dalt. A felejthetetlen hangulatú koncert után a rokonaival és beregszászi barátaival körülvett Czébely Csabával beszélgettünk.

- Mikor kezdett zenélni, dobolni?

- Általános iskolás koromban kezdtem zenét tanulni, akkor még trombitáltam. Később nagybátyámékhoz költöztünk, ő a Beregszászban ismert Dominó együttes dobosa volt. Tehát egyfajta családi örökség ez a hangszer. Elkommunizáltam a dobcuccát, ő kezdett tanítgatni, aztán gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

- Hogy került Magyarországra?

- 99-ben, amikor már minden reménytelennek tűnt itthon, kimentem. Zenekart alapítottam, amellyel mindenfelé játszottunk. A Wisdom nevű zenekarral másfél évig turnéztunk körbe Magyarországon. A Philadelphia zenekarral megjelentettünk két lemezt, turnéztunk velük is nagyon sokat. Közben helyettesítgettem a Hard zenekarban, Kalapács Józsi zenekarában és a P-Mobilban is beugrottam párszor Németh Gábor helyére. Németh Gabi bá' ma a legjobb dobtanár Magyarországon, nála tanultam egy ideig. Így gyakorlatilag bekerültem a körforgásba. Lett nevem, ahogy mondani szokták.

- Mennyit gyakorol naponta?

- Most már sajnos keveset, mert gyakorlatilag folyamatosan játszunk, ez kiteszi a gyakorlást. Legtöbbet még itthon, Beregszászban gyakoroltam, napi nyolc órákat két éven keresztül. Most már tanítványaim vannak, és a tanítás is felér néha a gyakorlással. Előfordul, hogy korábban lemegyek vagy tovább maradok a próbateremben és gyakorolgatok, de időben már sokkal kevesebbet: heti három-négy órát.

- Hogy érzi, már a csúcson van, vagy innen még lehet fejlődni dobosként?

- Mindenképp lehet még fejlődni. A jó pap is holtig tanul, ahogy mondani szokták. A tanulásnak soha nincs vége.

- A zeneszerzésbe beleszól a Pokolgépben?

- Nem nagyon, mert Kukovecz Gabi teljesen kész témákat hoz általában, amelyekhez gyakorlatilag csak a dobot írom én. A zenei alapötlet a Gábor fejéből pattan ki általában, szövegeket pedig írunk mindannyian. A legújabb lemezen is van egy, a Véredből születtem című dal, amelynek én írtam a szövegét.

- Van kedvenc zenekara és dobosa?

- Hú, sok kedvenc zenekarom van! Tizenöt-húsz ezer zenei albumom van otthon, ha kinyitom a szekrényt, kidől. De amit nagyon szeretek, az az amerikai Symphony-X és a Dream Theater, a régiek közül a Kansas.

A dobosok listája is nagy: Mike Portnoy, Virgil Donati, Terry Bozzio. Magyarországon is rengeteg nagyon jó dobos van.

- Mennyit koncerteznek mostanában?

- Jelenleg sokat, minden hétvégén két-három bulit játszunk. Egyre kevesebb időm jut a pihenésre.

- Mi a hobbija?

- Mostanában rászoktam a biciklizésre, ez jelenti a kikapcsolódást. Mellesleg motorozni is nagyon szeretek, van egy Yamaha Dragstar motorom.

- Jár haza Beregszászba?

- Sajnos soha nincs annyi időm, hogy itthon töltsek egy hetet.

- Egykori barátaival, osztálytársaival már nem is tartja a kapcsolatot?

- Hála a jó Istennek, hogy van internet, így mindenkivel tartom a kapcsolatot, aki valaha is számított, fontos volt és megkeresett.

Badó Zsolt