Borfesztivál Nagyszőlősön

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Az elmúlt hét végén Nagyszőlősön, a volt Perényi-kastély mögött elterülő parkban tartották meg a nagyszőlősi járási szőlészek és borászok V. fesztiválját, mely a korábbi borfesztiválokhoz hasonlóan, remélhetőleg hozzájárult a kárpátaljai borkultúra újjászületéséhez, ahhoz, hogy minél több földink fedezze fel a nemes szőlőkből készült italok aromáját, csodálatos ízvilágát. És bízzunk benne, hogy előbb-utóbb megyénk vendéglátó-ipari egységei is felfedezik a díjnyertes borok készítőit, s itallapjukon feltűnnek a kárpátaljai szőlészek pincéiből kikerülő nedűk...

Amúgy, az előző évekhez hasonlóan, az idén is a Perényi-park szabadtéri színpadán került sor a fesztivál ünnepélyes megnyitására, melyen - a Nagyszőlősi "Nyírfácska" Gyermekotthon kis táncosainak a fellépését követően - Oleg Ljubimov, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnöke üdvözölte a megjelenteket. Majd a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola zenészei és táncosai vették birtokba a színpadot. És amint a folklóregyüttesek elhagyták a világot jelentő deszkákat, Mihajlo Policsko, a Nagyszőlősi Járási Kórház főorvosa, a Nagyszőlősi Járási Borászok és Szőlészek Szövetségének elnöke, valamint Ivan Tabak, a fesztiválra benevezett borokat elbíráló zsűri elnöke lépett a közönség elé, kihirdetve a borverseny végeredményét.

A zsűri döntése értelmében a fehérborok kategóriájában Mező Béla nagyszőlősi termelő szerezte meg a harmadik helyet, Jáger Miklósé lett az ezüstérem, és a járási központban szőlészkedő Borisz Belousz állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Az Izabella-borok kategóriájában az aklihegyi Szántó Győző nyakába került a bronzérem, a nagyszőlősi Szilvási László szerezte meg a második helyet, s az ugyancsak a Perényiek ősi városában élő Szerhij Kusz vehette át az aranyérmet. A vörösborok kategóriájában pedig Balog Sándor salánki termelő léphetett fel a dobogó harmadik fokára, az ugyancsak salánki területen, a község mellett emelkedő Helmec-hegy lankáin szőlészkedő Mihajlo Policsko szerezte meg a második helyet, és Rozgonyi László nagyszőlősi borász nyakába került a legszebben csillogó érem...

Az eredményhirdetés után újból az előadó-, illetve táncművészek léptek a porondra, eközben viszont egy, a Nagyszőlősi Járási Tanács és a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás szakembereiből álló zsűri felkereste a járás több községi tanácsa által bemutatott falusi udvarokat, hogy eldöntse: mely települések képviselői vehessék át a falusi udvarok versenyében megszerzett különböző díjakat.

A legjobb népi konyha kategóriájában a tekeházaiak szerezték meg a győzelmet, a tiszaújhelyiek rukkoltak elő a legízletesebb borral, a csernaiak mutatták be a különböző népművészeti tárgyakból összeállított legjobb kiállítást, Novoszelica képviselői köszöntötték a legszebben az udvarukra betérő vendégeket, s a szőlősgyulaiak és a szászfaluiak bizonyultak a legkedvesebb vendéglátóknak. Egy-egy szőlősgyulai, illetve tiszekeresztúri szakács vehette át a fesztivál legjobb mesterszakácsa díjat, az amúgy a borászat megannyi eszközét (a darálót, a szőlőprést stb.) bemutató szőlősgyulai udvar bizonyult a legszebben feldíszített falusi udvarnak, ugyanebbe a községbe vándorolt a legjobb műkedvelő együttesnek járó díj. És úgyszintén a szőlősgyulaiak szerezték meg a legjobb falusi udvar címet, megvédve ezzel tavaly nyert címűket, a dobogó második fokára állhattak fel a feketeardóiak, míg a bronzérem a szászfaluiakhoz vándorolt. De valamennyi résztvevő községi tanács szám szerint 26, illetve a fesztivál megszervezésébe "beszálló" tiszaújlaki önkormányzat is köszönőlevelet kapott a részvételéért.

Emellett a salánkiak által felállított, ősmagyar ruhával, illetve középkori fegyverekkel, páncélokkal díszített jurta is igencsak felkeltette a fesztivál látogatóinak a figyelmét, az egzotikum varázsával kápráztatva el az érdeklődőket.

- A Nagyszőlősi járásban a vidék egyfajta nevezetességének is számít a szőlő és a bor - fejtette ki végezetül lapunk tudósítójának nyilatkozva Barta József, a járási tanács elnökhelyettese. - A fesztivál pedig lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a termelők bemutassák a boraikat, illetve, hogy a különböző települések lakói megismerkedjenek egymással, így ez a színvonalas rendezvény is hozzájárul a közösségépítéshez.

Lajos Mihály