A népzene ünnepe

Pál István Szalonna Kárpátalján

2008. május 23., 10:00 , 384. szám

Pál István Szalonna és bandája vendégszerepelt az elmúlt hét végén Kárpátalján. A neves népzenei együttes pénteken Beregszászban, szombaton Visken lépett fel nagy sikerrel.

Mintegy háromszázan zsúfolódtak össze a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében múlt pénteken este, hogy részesei lehessenek annak a páratlan zenei élménynek, amelyet Pál István és együttesének fellépése jelentett.

Pál István Szalonna zenészi pályafutását a Tiszapéterfalvai Zeneiskolában kezdte, ahol édesanyja, Jancsó Katalin és édesapja, Pál Lajos zenetanárként dolgozott. Miután sikerült elsajátítania a hegedűjáték alapjait, sokat tanult Murzsa Gyula tiszaújlaki cigányprímástól. A kilencvenes évek közepétől Magyarországon folytatta tanulmányait, ahol számos neves együttesben játszott, mígnem megalakult jelenlegi bandája, melynek tagjai – Gera Attila (fúvós hangszerek), Karacs Gyula (brácsa), Unger Balázs (cimbalom), Doór Róbert (nagybőgő) – egyben a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai is. Számos kitüntetésük mellett legújabb büszkeségük a 2007-es Prima Primissima közönségdíj, amelyet a Magyar Állami Népi Együttessel nyertek el.

A rendhagyó beregszászi fellépésen együtt zenélt a bandával Pál Lajos harmonikán, s Pál Eszter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója énekelt. A zenészeket elkísérték kárpátaljai útjukra Széphalmi Zoltán Örökös Aranysarkantyús táncos és Tóth Judith Aranygyöngyös táncos, akik többek között felső-Tisza-vidéki és szatmári táncokat adtak elő.

Az együttes a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával jutott el Kárpátaljára, a bandával tartó táncosok így a koncertek mellett ingyen oktathatták Tiszapéterfalván az első tánclépésekre a Tiszántúl érdeklődő fiatalságát. A nézők adományaiból származó bevételt a főiskola zenei oktatásának fejlesztésére ajánlották fel a művészek.

A színpadra lépő művészeket köszöntve dr. Orosz Ildikó, a házigazda beregszászi főiskola elnöke mindenekelőtt Pál Lajos munkásságát méltatta, aki, mint kiemelte, a legtöbbet tette Kárpátalján az eredeti magyar népzenéért. A Tiszapéterfalvai Zeneiskolától a Magyar Állami Népi Együttes prímási tisztjéig jutott. Pál Istvánra utalva pedig arról beszélt a szónok, hogy a pedagógusoknak azt kellene átadni a fiatalságnak, hogy az ember vállalja a saját értékeit, ne szégyellje azokat, s akkor, ha keményen dolgozik, számíthat arra, hogy sikerül eredményeket elérnie.

Az a lényege az egész életünknek, hogy tanuljuk meg magunkat tisztelni, kultúránkat szeretni és becsülni – hangoztatta a méltatást megköszönve Pál Lajos. Mint hozzátette, nagyon fontos lenne tudatosítani azt is, mindenekelőtt a főiskolásoknak, a leendő pedagógusoknak, hogy minden siker kitartó munka eredménye.

Mielőtt színpadra léptek volna a profi zenészek, bevezetésképpen a Tiszapéterfalvai Zeneiskola Kokas Károly vezette zenekara adott elő kalotaszegi és szatmári zenét, alkalmi táncosaik pedig – valamennyien a zeneiskola egykori neveltjei – viski táncot mutattak be.

Pál István bandája ezután szabályos népzenei barangolásra invitálta lelkes hallgatóságát, amely során a közismert helyi dallamoktól fokozatosan "távolodva" eljuthattunk a felvidéki zenékig, a moldvai havasok hangzásvilágától a szlovén határmente zenei világáig. A koncert után rögtönzött táncházra került sor, ahol Pál Istvánék még sokáig húzták a talpalávalót, a vállalkozó kedvű közönség pedig jókedvvel ropta a táncot.

A hallgatóság soraiban foglalt helyet ezen az estén Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Mecseky Zoltán, az ungvári magyar főkonzulátus konzulja, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a KMKSZ alelnöke, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei tanácsi képviselő, Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Tóth Géza, Beregszász város főjegyzője is.

Másnap Pál István Szalonna és bandája Visken tartott előadást, amelynek bevételét a helyi magyar iskolának ajánlották fel.

hk