Esély a felvételinél

KMPSZ: Idegennyelv-vetélkedő

2008. május 16., 10:00 , 383. szám

Szombaton került sor Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett hagyományos idegennyelv-vetélkedő megyei döntőjére.

A kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák, líceumok és gimnáziumok 8-12. osztályos diákjai angol, német és francia nyelvből mérhették össze tudásukat. Külön mezőnyben versenyeztek az általános és középiskolák, valamint a líceumok és gimnáziumok diákjai.

Az első helyezettek jutalma a korábbi évekhez hasonlóan idén is magyarországi nyári üdülés. A diákok számára azonban bizonyára sokkal fontosabb, hogy az érettségizők mezőnyében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára való felvételizéskor a célirányos helyeknél az elért eredményeket figyelembe veszik.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke megnyitó beszédében örömének adott hangot, hogy a verseny megyei döntőjére ez alkalommal több mint 120 diák jött el Kárpátalja különböző régióiból. Mint mondta, a nagyarányú részvétel az idegen nyelvek iránti fokozott érdeklődés következménye. Véleménye szerint ugyanis a nyelveknek bizonyosan van jövője, hiszen a több nyelvet beszélő embernek több lehetősége adódik karrierje megalapozásához. A vetélkedő jó alkalom az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre is, hangsúlyozta a szónok, reményét fejezve ki, hogy az ismeretségekből életre szóló barátságok szövődnek.

A KMPSZ elnöke a továbbiakban az érettségizés rendjének változásairól és az új rendszernek a továbbtanulni szándékozó diákokra gyakorolt hatásáról szólt. Orosz Ildikó szerint az érettségi rendszere és a diákok a politika áldozatai lettek, mert a múlt évben az előrehozott választásokkor az akkori szocialista miniszter az előzetes tervektől eltérően azonnali hatállyal bevezettette az új rendszert, így a felvételizőket minden előkészület nélkül dobták be a mély vízbe. A KMPSZ elnöke úgy vélte, az illetékeseknek biztosítaniuk kellett volna, hogy mindenki valóban abból vizsgázhasson, amit tanult, azaz például a magyar iskolák végzőseinél ukrán nyelvből és irodalomból figyelembe kellett volna venni a tananyag tartalmát és az oktatás színvonalát. Jelezte: a pedagógusokat sem készítették fel a tesztekkel történő tudásértékelésre, így nekik is nehéz felkészíteni tanítványaikat.

A kialakult helyzetben a beregszászi főiskola úgy segíti a felvételizőket, hogy a kötelező ukrán vizsgán kívül több "megpróbáltatásnak" nem teszik ki a továbbtanulni készülő fiatalokat, a beiskolázási keretszámon belül nem követelnek tőlük más felvételi vizsgát - mondta Orosz Ildikó. Mint hozzátette, a jelentkezők rangsorolására a Rákóczi-főiskolán túljelentkezés esetén a tanulmányi vetélkedők eredményeit veszik majd figyelembe.

Mint Lizák Katalin, a beregszászi főiskola angol tanszékének helyettes vezetője, a verseny főszervezője lapunknak elmondta, a vetélkedő írásbeli és szóbeli feladatokból állt. A feladatokat a Rákóczi-főiskola tanárai dolgozták ki három változatban. Az érettségizők feladatsorát számítógép állította össze közvetlenül a verseny kezdete előtt. Ugyancsak a főiskola tanárai javították a versenyzők által megírt dolgozatokat, illetve értékelték a szóbelin nyújtott teljesítményt.

A győztesek

Angol nyelv: 8. osztály - Pallay Mária, Beregszászi Magyar Gimnázium (BMG); 9. osztály - Grigorjeva Karina, Csapi 2. Számú Középiskola; 10. osztály - Males Viktória, Csapi 2. Számú Középiskola; gimnázium VI./líceum I. - Kovács Dorottya, BMG; gimnázium VII./líceum II. - Szelley Laura, BMG; érettségiző osztályok - Kovács Zsófia, Beregszászi Magyar Gimnázium.

Német nyelv: 8. osztály - Ángyus Márk, Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola; 10. osztály - Vasky Erika, Csapi 2. Sz. Középiskola; gimnázium VI./líceum I. - Oszuszki Ágnes, BMG; gimnázium VII./líceum II. - Tihor Viktória, BMG; érettségiző osztályok - Turányi Tánya, BMG.

Francia nyelv: 8. osztály - Pallay Emese, Tiszakereszrúri Általános Iskola; 9. osztály - Héder Zsuzsanna, Tiszakeresztúri Általános Iskola.

pszv