Vas-klorid szivárgott Bátyúban

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Vasárnap vas-klorid-szivárgást észleltek egy tartálykocsi esetében a beregszászi járási Bátyú vasútállomásán.

A vegyi anyag egy Krasznoperekopszkból Budapestre tartó vasúti tartálykocsi leeresztő csapja mellett talált magának utat a szabadba. A szivárgás a tartály és a csap közötti illesztés korróziója miatt következett be. A helyszínre kiérkező katasztrófavédelmi szakemberek csupán óránként 60 cseppet észleltek, s mivel maga a vegyszer a IV., azaz a legalacsonyabb veszélyességi kategóriába tartozik, nem rendeltek el különösebb riadókészültséget. A tartálykocsit a szivárgás okának megszüntetéséig, illetve - amennyiben ez nem lehetséges - tartalmának átfejtéséig egy félreeső vakvágányra állították.

Az illetékesek állítása szerint az eset környezetvédelmi szempontból nem jelent különösebb veszélyt.

Mivel a katasztrófavédelem közleményében nem részletezik, hogy vas(II)-kloridról avagy vas(III)-kloridról van-e szó, a kívülálló valóban nem tudja megítélni a szivárgás veszélyességét. Az előbbi ugyanis valóban ártalmatlan vegyület. Ebből állítják elő a vas(III)-kloridot, mely oldat viszont erősen toxikus, lenyelése káros az egészségre, szembe vagy sebbe kerülés esetén azonnal orvosi beavatkozást igényel. Lefolyóba nem önthető.

A vas(III)-klorid oldat elsősorban a szennyvíz- és víztisztítás során alkalmazott koaguláló szer. Felhasználható még az arzénmentesítési technológiában, valamint az ipar számos egyéb területén: pl. a textilfestésnél, a nyomtatott áramkörök maratásánál.

pp