Emelkedik a gáz ára

Vissza a sparhelthez?

2008. május 9., 10:00 , 382. szám

Közvetlenül a májusi ünnepek előtt ismét szárnyra kaptak a hírek, hogy nőni fog a földgáz ára a lakossági fogyasztók számára. A legsúlyosabban ez a csapás várhatóan a falun élőket érinti majd.

A Naftohaz Ukrajini nemzeti kőolaj- és földgáztársaság vezetőitől származó értesülések szerint a kormány rendeletének értelmében május elsejétől 3 százalékkal drágul a földgáz azok számára, akik évi 12000 köbméternél kevesebbet fogyasztanak a "láthatatlan" tüzelőanyagból, s 5 százalékkal kerül többe azoknak, akik fogyasztása meghaladja ezt a mértéket.

Például a lakótelepi lakásokban a gáztűzhelyek legfeljebb néhány száz köbméter gázt fogyasztanak évente, így a költségnövekedés esetükben csekély lesz. Azokat a vidéki lakosokat azonban, akik gázzal fűtik családi házaikat, s télen havi több száz köbmétert használnak fel erre a célra, lényegesen érzékenyebben érinti majd a változás. A gáz ráadásul május után is minden hónapban további 3-5 százalékkal drágul majd egészen az év végéig, ami összességében várhatóan 24 százalékos áremelkedést tesz majd ki.

Nem kerülik el a kellemetlenségek a városlakókat sem: elképzelhető, hogy június elsejétől nőhet a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás tarifája. A már említett kormányrendelet ugyanis június 1-jétől növelné a vállalatoknak értékesített földgáz árát is. Így, míg ma a kommunális vállalatok 686 hrivnyát fizetnek 1000 köbméter gázért, június 1-jétől már 710 hrivnyát, december 1-jétől pedig 843 hrivnyát fizetnek majd, azaz 23 százalékos drágulásra kell számítani. A szakértők szerint ez az intézkedés országszerte a díjszabások legkevesebb 15, maximum 25 százalékos növekedéséhez vezet majd. A meleg víz és a fűtés tarifái már júniusért 1,5-2 százalékkal drágulhatnak. Azokban a városokban, ahol a többlakásos házak lakói csupán a fűtési időszakban fizetnek, akkor viszont emelt tarifát, a víz ára szintén fokozatosan emelkedhet, míg a fűtési számla csak októberben nő majd, de akkor mindjárt 10-15 százalékkal.

Ugyanakkor az energetikai szabályozást végző nemzeti bizottságban (NKRE) arról tájékoztatták a sajtót, hogy lapzártánkig nem született döntés az intézkedés bevezetésének pontos dátumáról. Egyes vélemények szerint azonban egy ilyen döntést akár visszamenőleges hatállyal is meg lehet hozni. Erre az NKRE-nek szinte egy egész hónap áll még a rendelkezésére, hiszen a fogyasztók csak június elején kapják kézhez a májusi számlákat.

A töltőállomásokon mindenesetre máris drágulni kezdett a gépkocsik számára árult sűrített gáz. Jelenleg 3,40-3,45 hrivnyát tesz ki literje, azaz 5-10 kopijka a drágulás mértéke. Ezzel együtt a benzin és a dízelolaj árának meredek emelkedése miatt a gázüzemű autók ma újra gazdaságosabban üzemeltethetők, mint akárcsak félévvel ezelőtt is, amikor a gáz és a benzin ára közötti különbség mintegy 2 hrivnyát tett ki literenként. Még ha figyelembe vesszük is, hogy a gázfogyasztás a közlekedésben körülbelül 15 százalékkal magasabb, ma minden gázhajtással megtett kilométer mintegy másfélszer olcsóbb, mint a benzin- vagy gázolajüzemű járművek esetében.

hk