Mintavétel "nagykanállal"

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

A kereskedők jelentős része legendákat tudna mesélni arról, hogy az ukrán fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrei az esetek többségében a saját érdekeiket igyekeznek elsősorban érvényesíteni - különösen a nagyobb ünnepek közeledtével.

A Kárpáti Közvélemény-kutató Központ felmérésein alapuló eredmények szerint a kárpátaljai vállalkozók és kereskedelmi alkalmazottak 54%-a rendszeresen fizet kenőpénzt a fogyasztóvédelmi osztályok munkatársainak. Sőt, a megkérdezettek egyharmada úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen meg kell kennie az ellenőröket.

A közvélemény-kutatást 215 vállalkozó és kereskedelmi vezető megkérdezése útján végezte el a központ. A több-kevesebb rendszerességgel végzett készpénzbeli vesztegetésen túl a válaszadók 74%-a számolt be arról, hogy a fogyasztóvédelmisek időről időre alaposan lenyúlják árukészleteiket, arra hivatkozva, hogy mintákat vesznek a szükséges elemzésekhez.

Az ilyen, úgymond "nagykanállal" történő mintavételek elsősorban a nagyobb ünnepeket - pl. a karácsonyt, az újévet, a nemzetközi nőnapot, vagy jelen esetben a húsvétot - megelőzően tapasztalhatók, s leginkább a nagyobb szupermarketeket érintik. A válaszadók jelentős része úgy nyilatkozott: nem ritka, hogy a fogyasztóvédelem munkatársai ilyenkor nagyobb mennyiségű, s leginkább ínyencségnek számító áruféleségeket vesznek magukhoz "mintavétel" indokával. Az ellenőrök többsége ilyenkor akár tucatnyi doboz kaviárral, ládányi többcsillagos konyakkal avagy pl. 10 kilogramm pisztránggal távozik az ellenőrzött üzletekből. Érdekességként említik, hogy a jeles napok előtt szinte sosem fordul elő, hogy az ellenőrök olyan hétköznapi termékeket vennének magukhoz mintavételre, mint például a liszt, a rizs vagy a grecska.

A felmérés során a válaszadók elmondták, hogy a fogyasztóvédelem munkatársaival folytatott négyszemközti beszélgetések során kiderült: főnökeik legtöbbször meghatározott mennyiségre és minőségre kiterjedő árulistákkal eresztik útjukra az ünnepek előtt az ellenőreiket. S a "tervet" minden körülmények között teljesíteniük kell...

pp