Nem gyorsabb a "zöld folyosó"

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

Az illetékesek a határforgalom gyorsulását várták tőle, ám az utazók tapasztalatai szerint nem lett könnyebb a határátlépés az úgynevezett "zöld folyosó" intézményének visszaállítása után sem.

Mint azt bizonyára már sokan tapasztalták, a határátkelők ukrán oldalán március közepétől ismét bevezették a "zöld" folyosó, illetve forgalmi sáv intézményét. A gyorsított vámügyintézés ezen módszere az olyan utasok és járművezetők számára áll rendelkezésre, akiknél nincs elvámolnivaló, vagy csak olyan áru van, amelynek behozatala vagy kivitele vám- és adómentes, valamint nem vonatkozik rá behozatali vagy kiviteli tilalom, korlátozás.

A hatályos vámszabályok értelmében jelenleg 15 ezer hrivnya készpénz, 3 ezer eurónak megfelelő valuta vagy utazási csekk, 200 euró értékű áru, egy liter égetett szesztermék, 2 liter bor és 200 szál cigaretta vihető át a határon vámáru-nyilatkozat kitöltése nélkül. Elvben azok, akik megfelelnek ezen kritériumoknak, szinte percek alatt letudhatják a vámügyintézést. A "zöld folyosó"-t választók esetében ugyanis a vámellenőrzés csupán szúrópróbaszerűen történik.

A közúti határátkelőkön jelenleg három sávba sorolhatnak a járművek. Az első a menetrend szerint közlekedő és a turistabuszok számára van fenntartva. A másodikban haladhat az összes többi személygépjármű, beleértve a kisbuszokat is, míg a harmadik - "zöld" - sáv azok rendelkezésére áll, akiknek nincs elvámolnivalójuk. A járművek vezetői mindhárom esetben egy-egy talont kapnak, amely tartalmazza a vámolás jellegét. A "zöldek" elvben úgy haladhatnak át a határon, mint kés a vajban.

A papírra vetett jó szándék azonban a jelek szerint ott is maradt, mivel az újdonság bevezetésével a vámtisztviselőkre sokkal több papírmunka szakadt, így az egyszerűsített ügyintézés tulajdonképpen semmivel sem lett gyorsabb - amint arról az egyik országos tévécsatorna által elvégzett közvélemény-kutatás eredménye is árulkodik. Az egyik nyilatkozó például sommásan összefoglalva úgy fogalmazta meg véleményét, hogy a vámhatóság ezzel csupán egy újabb pipát helyezett el az EU-s követelményeket tartalmazó lajstromon.

pp