Felvidék: Van-e Csáky-ügy?

Bugár megvádolta az MKP elnökét

2008. május 2., 10:00 , 381. szám

Komoly vihart kavart a szlovákiai közvélemény és az ellenzéki pártok körében a parameter.sk felvidéki hírportál minapi értesülése, amely szerint Csáky Pál egymillió koronás rendkívüli támogatást kért a Madách-Posonium Kiadó részére annak fejében, hogy az MKP a kormánypártokkal együtt megszavazza a pozsonyi parlamentben a lisszaboni szerződést. Csáky és az MKP tagadja a vádakat.

A hír hátteréhez tartozik, hogy a szóban forgó pozsonyi kiadó készül megjelentetni az MKP elnökének Harmatos reggelek álmai című regényét, amelyre korábban már 90 ezer koronás támogatást hagyott jóvá a pozsonyi kulturális tárca. A szóban forgó kiadó többségi tulajdonosa és igazgatója Dobos László, egyik társtulajdonosa pedig Duray Miklós.

Bugár Béla megerősítette a hírportál értesüléseit a Népszabadságnak: "Amikor szemtanúja voltam Csáky előre senkivel sem egyeztetett magánakciójának, rendkívül felháborodtam, s véleményemet közöltem az utódommal, a történtekről pedig több parlamenti képviselőnket is tájékoztattam".

Az ügy kapcsán az MKP-ban néhányan az elnök távozását is felvetették. A pártvezetőt bíráló hangok többségét a tavalyi tisztújítás óta egyre jobban látható törésvonal túloldaláról, a korábbi pártelnök, Bugár Béla "csapatához" sorolt politikusok térfeléről hallani. A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilapban Simon Zsolt, a párt parlamenti képviselője, az agrártárca volt vezetője adott hangot a Csáky távozását sürgető véleményének, de megszólalt a párt fenegyerekeként gyakran emlegetett Mede Vencel, az MKP pozsonyi kerületi szervezetének elnöke is, aki szerint rendkívüli kongresszust kell összehívni, s ott kell megméretni Csáky alkalmasságát.

Bugár és Csáky között a tisztújítás óta vannak kisebb-nagyobb összecsapások, amelyek nyomán egyre mélyebb törésvonalak láthatók, s amelyek mentén már egy új magyar politikai párt létrehozását célzó elképzelések is nyilvánosságot kaptak - jegyzi meg a budapesti HVG.

A szlovákiai magyar pártnál ugyanakkor hivatalosan cáfolták a híreszteléseket. Csáky Pál az újságírók faggatására leszögezte, hogy nem tárgyalt Robert Ficóval, külön támogatást sem kért tőle. "Lassan el kellene dönteniük, hogy a készülő közoktatási törvény vagy a Bugár Béla körül csoportosuló gazdasági lobbi, vagy valamilyen kiadói érdek miatt támogattuk-e az uniós reformszerződést. Ezekkel a nevetséges spekulációkkal fel kellene hagyni" - nyilatkozta a pozsonyi Új Szónak.

Ugyancsak cáfolta az információkat Jozef Bednár, a támogatásokról döntő kulturális tárca szóvivője. A Smer is tagadta Bugár Béla állításait. "Semmilyen különtárgyalásra nem került sor Fico és Csáky között, és egyszeri támogatást sem kap a Madách-Posonium Kiadó. Bosszant bennünket, hogy az MKP volt elnöke Csáky Pállal fennálló személyes vitáit pártunk bevonásával és légből kapott állításokkal igyekszik megtorolni" - közölte a legerősebb kormánypárt szóvivője.

Mikulás Dzurinda, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) elnöke szerint viszont lassanként kiderül, hogy Csáky Pál politikai üzletet kötött a kormánypártiakkal. Pavol Hrusovsky, a szlovák kereszténydemokraták (KDH) elnöke pedig kijelentette, hogy az MKP elnöke hazudott, ezért a két szlovák ellenzéki párt megszakítja az együttműködést eddigi politikai szövetségesével.

A három szlovákiai ellenzéki párt januárban egyezett meg, hogy addig nem szavazzák meg az uniós reformszerződést, ameddig nem módosítják a szólásszabadságot veszélyeztető sajtótörvény tervezetét. Miután ezt részben a kormánypártiak megtették, az MKP képviselőinek szavazatai révén összejött a lisszaboni szerződés elfogadásához szükséges minősített többség. Látni kell, hogy így politikai értelemben a két szlovák ellenzéki pártelnök lett a vesztes - idéz szlovákiai véleményeket a Népszabadság. Mikulás Dzurinda azért, mert nem tudta legalább ebben a küzdelemben legyőzni Robert Ficót. Pavol Hrusovsky és pártja pedig kezdettől fogva ellenezte az uniós reformszerződést, és abban bízott, hogy a szlovákiai halogatástól és politikai csatározásoktól vérszemet kaphatnak olyan európai politikai erők, amelyek végső soron megtorpedózhatnák a dokumentum elfogadását.

Csáky Pál egyúttal felelőtlenségnek nevezte, hogy elődje, Bugár Béla a találkozót és a kérelmet megerősítő nyilatkozatot tett: "Mindezt rosszindulatú manipulációnak tartom. Sajnos az MKP-n belül is vannak felelőtlen emberek. Sajnálom, hogy Bugár Béla is közéjük tartozik, aki most ily módon veszélyezteti a közoktatási törvény minőségét, nem törődve azzal, hogy ha most a média kialakít egy olyan hazug légkört, amelyben valószínűnek tűnhet egy titkos MKP-Smer-megállapodás lehetősége, akkor esetleg bekövetkezhet, hogy a Smer ezt cáfolandó a magyar oktatást hátrányos helyzetbe hozó közoktatási törvényt szavaz meg. Ennyire érzékeny politikai időszakban az ilyen aljas játék súlyos politikai felelőtlenség." (Kárpátalja/MTI/nol.hu/hvg.hu)