Nagykopányi ikerdömping

2008. április 11., 10:00 , 378. szám

A nagyszőlősi járási Nagykopány valóban egyedülálló település a maga módján: az ezer portás községben több mint félszáz ikerpár él.

A falu lakói nemrég a híradóból tudták meg, hogy településük bekerült az ukrán rekordok könyvébe. Ők maguk nem figyeltek fel az ikerpárok szokatlan elszaporodására, mint mondják, valahogy megszokták, hogy néha duplán jön az áldás. A községi tanács irodájában szorgalmasan számolják az ikreket; ötven párnál tartanak már, de az idősebbeket még nem is számolták, ahogyan azokat sem, akik időközben elkerültek a faluból.

Nagykopány tetszetős, dolgos népű falu. Az itteni emberek életvitele mégsem különbözik jelentősen a környező településeken élőkétől. Akkor hát mi lehet a jelenség oka? Talán mást esznek vagy isznak? A helyiek mindent egy csodatévő forrásnak tulajdonítanak, amelynek vizét immár hosszú évek óta isszák. A faluban azt beszélik, hogy néhány évvel ezelőtt gyakran látogatta a települést egy munkácsi nő, akinek bizonyos idő elteltével szintén ikrei születtek. A szakértők mégis inkább a helyiek genetikai adottságaiban sejtik a megoldást, hiszen a falu lakóit szoros rokoni szálak fűzik egymáshoz.

Az első ikerpár születését 1941-ben jegyezték fel a településen. Másodszor két évvel később születtek ikrek, majd 1949-ben a harmadik testvérpár is világra jött. Az igazi ikerdömping azonban a kilencvenes évektől indult be. A rekordot 2004-ben állították fel. Akkor egyedül június hónapban három ikerpár született a faluban. Jelenleg a helyi iskola 537 tanulója között 10 ikerpár tanul, jövőre pedig 12 lesz a számuk. Vannak úgynevezett második generációs ikreik is, azaz olyanok, akiknek már az édesanyja is iker volt.

Bármennyire is furcsa ezek után, de Nagykopányban máig nem születtek még hármas ikrek... (Kárpátalja/ua-reporter.com)