Hogyan vásároljunk vetőmagot?

2008. március 28., 09:00 , 376. szám

Itt a tavasz, sokan ezekben a napokban tervezik el, mit és hogyan vessenek kertjükbe. Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót arról kérdeztük, mire kell odafigyelnünk a zöldségek vetőmagjainak kiválasztásánál, megvásárlásánál és tárolásánál.

- Több tucatnyi gyártó termékei közül választhatunk manapság. Melyik termékfajtát keressük?

- Erre vonatkozólag nem létezik csalhatatlan recept. Mindenekelőtt arra figyeljünk oda, hogy fémzárolt vetőmagot vásároljunk, mert az már bizonyos garanciát jelenthet a magvak származására vonatkozóan. Feltétlenül győződjünk meg a termék csomagolási idejéről, semmi esetre se vásároljunk lejárt szavatosságú magvakat! Győződjünk meg arról is, hogy csávázva van-e a vetőmag vagy sem. Napjainkban a magvak többségét már csávázva hozzák forgalomba, amennyiben azonban mégsem lenne kezelve az általunk vásárolt termék, akkor ne feledjük, hogy ezt a műveletet nekünk kell majd elvégezni. Amennyiben viszont csávázva van a termék, akkor tartsuk észben, hogy az ilyen magvakat nem ajánlatos előcsíráztatni. Végül egy jó tanács az amatőr vagy kezdő kertészeknek: hibrid vetőmagvakból fejlődött növényekről nem érdemes magvakat gyűjteni, mert azok már nem rendelkeznek ugyanazokkal a jó tulajdonságokkal, mint a "szülők". A családi ház kertjében, a hétvégi telken egy-egy zöldségféléből nem szokás nagy területet bevetni, ehhez pedig kevés vetőmag is elegendő. Így a megvásárolt tasakban levő mag egy része is a fiókba kerül, hogy majd a következő évben vessék el. A vetőmagvak tárolása és az öreg magok elvetése azonban veszélyes dolog, mert ha a mag elvesztette csírázóképességét, és nem kel ki, akkor a vetést csak megkésve lehet megismételni, és az ilyen vetésből ritkán számolhatunk jó terméssel.

- Hol vásároljunk vetőmagot?

- Ma már úton-útfélen árulnak szaporítóanyagokat, a legkülönfélébb csomagolásban és márkajelzésekkel, ne feledjük azonban, hogy a mag mégiscsak bizalmi terméknek számít. Igyekezzünk olyan üzletben vásárolni, amely államilag ellenőrzött, vagy legalábbis nem alkalmi árusítóhely. Kerüljük ugyanakkor a zugárusokat, azokat, akik a piacokon, utcasarkokon kínálnak gyanús eredetű magvakat különféle zacskókból vagy edényekből. Ez utóbbiaknál ugyanis semmilyen garancia nem létezik sem a magvak csíraképességére, sem a fajtaazonosságukra.

- Milyen változások tapasztalhatók az elmúlt évhez viszonyítva?

- Minden egyébhez hasonlóan a vetőmagok ára is nőtt tavalyhoz képest. Igaz, a növekedés üteme egyelőre alatta marad az infláció mértékének. A drágulás ellenére is azt mondom azonban, hogy ne takarékoskodjunk a jó minőségű vetőmag beszerzésén, mert a befektetés sokszorosan megtérül a jó termés révén, melynek egyik alapfeltétele a kiváló szaporítóanyag.

- Hogyan tároljuk a vetőmagokat?

- A vetőmagot tartsuk hűvös, szellős, száraz helyen, papír- vagy vászonzacskóban. A műanyag zacskók erre a célra nem alkalmasak. Ha nem vagyunk biztosak abban, csíraképes-e még a vetőmagunk, végezzünk csíráztatási próbát. Egy tányérba tegyünk egy réteg vattát és ezt borítsuk le fehér papírszalvétával, majd nedvesítsük meg. Ezután csipesszel rakjunk rá 100 darab magot és fedjük le szalvétával, amit ismét megnedvesítünk. Az edényt végül alufóliával takarjuk le a kiszáradás megakadályozására. A borsó és a bab már 3-4 nap múlva csírázni kezd, a paprika és a paradicsom csak 5-6 nap múlva. 10-12 nap elmúltával megszámoljuk az ép, egészséges, erőteljesen fejlődő csírákat és a nem csírázó magvakat is. Ebből kiszámíthatjuk, hogy az előírtnál mennyivel több magot kell elvetnünk ahhoz, hogy teljes növényállományunk legyen.

szcs