Búcsú Halász Józseftől

2008. március 21., 09:00 , 375. szám

Vasárnap életének 66. esztendejében elhunyt Halász József, a KMKSZ csapi alapszervezetének elnöke.

Halász József Szalókán született, az elemi iskolát helyben végezte, majd a Bátyúi Középiskolában érettségizett. Az Odesszai Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Pályája során különböző erdő- és mezőgazdasági vállalatoknál dolgozott vezető beosztásokban, a 80-90-es évek fordulóján egy évtizeden keresztül működött a csapi üzemanyag-lerakat vezetőjeként.

A rendszerváltás pillanatától lelkes híve volt a kárpátaljai magyar érdekvédelem megteremtésének, a KMKSZ alapító tagja lett. Erőfeszítéseinek és lelkesedésének köszönhetően 1989-ben Csapon az elsők között alakulhatott meg a megyében a Szövetség alapszervezete, ahol azután az elnöki teendőket egészen haláláig ő látta el. A kezdetektől tagja volt a KMKSZ megyei választmányának is.

Rendületlenül és párját ritkító tenni akarással szolgálta a magyarságot. Munkájának köszönhetően Csapon az elsők között állítottak emlékművet az 1944-es málenykij robot áldozatainak. A romániai forradalom idején segített megszervezni az erdélyi magyaroknak szánt segélyszállítmányt. Sokat tett azért, hogy Csap városa visszakaphassa eredeti magyar nevét, s hogy megalakulhasson ott az első magyar óvodai csoport. Amikor a Szovjetunió felbomlásával gyakorlatilag megszűnt a magyarországi sajtótermékek forgalmazása Kárpátalján, személyesen szervezte meg az árusítást Csapon. A KMKSZ szavazataival 1994 és 1998 között a megyei tanács képviselőjeként tevékenykedett. Gyenge szíve ellenére végig ott volt a gáton, amikor a Tisza 1998-ban és 2001-ben a vidéket fenyegette. Mint a református egyház tagja, elindítója és támogatója volt a csapi református templom megépítésének.

Tekintélyt parancsoló hangja, megfontolt beszéde, kikezdhetetlen optimizmusa, a magyar nemzet iránti hűsége mindnyájunknak hiányozni fog.