Nem jön az elnök, nincs avatás

Sólyom László lemondta ukrajnai látogatását

2008. március 14., 09:00 , 374. szám
Az emlékmű már elkészült, csak az állványzat elbontása mardt

Sólyom László köztársasági elnök későbbi időpontra halasztotta március 12-14-re tervezett ukrajnai hivatalos látogatását - jelentette be a Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton. Korábban az ukrán és a magyar államfő személyesen egyeztette a látogatás teljes programját, beleértve a kárpátaljai programot is. "Ennek megvalósítására az ukrán fél hivatalos közlése szerint most nincs mód" - áll a közleményben. Sólyom László ezután kezdeményezte a látogatás elhalasztását, amelyet az ukrán fél tudomásul vett, és új időpontjavaslattal élt.

A halasztásról akkor döntött az államfő, miután kiderült, hogy a vereckei emlékművet biztosan nem avatják fel március 14-én.

Sajtóinformációk szerint a látogatás elhalasztása azzal van összefüggésben, hogy Ukrajnában nacionalista kampány indult, például határozatlan időre szóló sátortáboros tüntetést hirdetett meg szerdától Ungvárra öt, magát nemzeti-hazafiasnak nevező kárpátaljai ukrán szervezet, tiltakozásul az "ukránellenes erők" szerintük erősödő kárpátaljai tevékenysége ellen. Akciójukat a kárpátaljai megyei közgyűlés ülésének időpontjára időzítették, mert szerintük az ülésen a vereckei magyar emlékmű építéséről fognak szavazni. Az akció szervezői azt állítják, a kárpátaljai ukránok körében felháborodást keltett, hogy a munkácsi várban visszaállították a 33 méter (az MTI szerint valójában 25 méter) magas magyar turulszobrot, és hogy a magyar államot jelképező emlékművet építenek a Vereckei-hágón.

"Az ukrán nép szentélyei elleni galád tetteket nem szemlélhetik közönyösen azok, akiknek drága Ukrajna és annak része, az Ezüst Föld (ez Kárpátalja lírai ukrán megnevezése) nemzeti és állami érdekei" - áll a tüntetésre szólító felhívásban.

Az aláírók tiltakoznak továbbá az ellen, hogy szerintük több magyarlakta és vegyes lakosságú kárpátaljai településen magyar nyelvűekre cserélik le a kétnyelvű, ukrán-magyar helységnévtáblákat, s elítélik azt a gyakorlatot, hogy e települések közigazgatási épületein az ukrán állami zászló mellé fel van vonva - mint állítják - a magyar állami lobogó is.

Lapunk kérdésére Matl Péter szobrászművész elmondta, az emlékmű elkészült, már áll, most folyik azon részeinek restaurációja, amelyeket megrongáltak '96-ban. "Másfél hónap múlva szedjük ki alóla a tartószerkezeteket, akkor készülünk el."

-dózsa-