Gajdos nem nyilatkozott a választási csalásról

A strasbourgi döntés visszhangjai

2008. február 29., 09:00 , 372. szám

Kárpátalja után Magyarországon is élénk visszhangot váltott ki a hír, miszerint a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság igazságot szolgáltatott Kovács Miklósnak, a KMKSZ elnökének a 2002-es parlamenti választások során a 72. számú magyar többségű választókerületben történt választási csalások ügyében.

Az Index internetes hírportál, Választási csalót hordott tenyerén a kormány című írását imígyen kezdi: "Hat év után Kovács Miklósnak papírja van arról, hogy csalással vették el tőle a képviselői mandátumot 2002-ben." A hírportál hangsúlyozza: "A magyar kormány ismerte a csalásról szóló panaszokat, mégis Gajdos szervezetét pénzelte."

"Itt az ideje, hogy a magyar kormány megszüntesse megosztó politikáját Kárpátalján, miután a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az Európai Emberjogi Bíróságon pert nyert Ukrajna ellen" - mondta sajtótájékoztatóján Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnöke múlt pénteken Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével.

Az MTI által idézett Németh Zsolt szerint az a tény, hogy egy kisebbségi magyar érvényesíteni tudta saját jogait az európai bíróságon, jelzi: súlyos jogsértés esett meg a kárpátaljai magyarsággal, amikor - Kovács Miklós személyén keresztül - 2002-ben megfosztották a parlamenti képviselettől.

Kovács Miklóstól mandátumát 2002-ben választási csalás vádjával vették el, és - mint Németh Zsolt fogalmazott - játszották át Gajdos Istvánnak, a Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének.

A fideszes politikus kiemelte: a szocialista kormány akkor szó nélkül hagyta a választási csalást, aminek a háttérében álláspontja szerint az állt, hogy politikailag megbízhatatlannak tartotta Kovács Miklóst, illetve a KMKSZ-t, "sőt, a magyar kormány egy ellenszervezetet támogatott".

"A szocialista kormánynak 2008-ban meg kell követnie Kovács Miklóst és a kárpátaljai magyarokat" - fogalmazott Németh Zsolt.

Figyelemre méltó, hogy az ügy kapcsán sokat emlegetett Gajdos Istvánt egyetlen sajtóorgánumnak sem sikerült megszólaltatnia. Olyannyira nem, hogy a Magyar Rádió számára sem volt elérhető a hír megjelenése idején. Ilyesmire aligha volt példa az elmúlt évtizedben.

Az UMDSZ-párti "zöld" Kárpáti Igaz Szó keddi számában némi késéssel azért megeresztett egy aláíratlan "elemzést" az ügyről Strasbourgi ürügy a szembenállásra címmel, mentendő a mundér becsületét. A cikk mindenekelőtt bagatellizálni igyekszik a döntés jelentőségét, már-már a strasbourgi bíróság pártatlanságát is kétségbe vonva: "Azok, akik kicsit is ismerik az ukrán belpolitikát, pontosan lemérhetik, mennyi értelme, mekkora értéke van e döntésnek. Ennek ellenére - természetesen - illik tudomásul venni, esetleg tiszteletben tartani. Bár, arról nem szól a fáma, hogy miként kérdezték meg, vették figyelembe Ukrajna érveit."

A továbbiakban az elemző, mivel láthatóan nem tud mit kezdeni a bírósági döntés tényével, Kovács Miklóst veszi elő: "Kovács Miklós nem tudja, talán nem is akarja véka alá rejteni, hogy anyagi hasznot remél a döntéstől. (...) Ennél az erkölcsiségnél is megdöbbentőbb az, ahogy a KMKSZ elnöke megpróbálja zsarolni (no nem először) a magyar kormányt. Ismételten előhozakodik azzal, hogy a magyarországi támogatásokkor a Gajdos István vezette Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség előnyöket élvez."

Végül következik a szokásos, ám meglehetősen álszent hivatkozás a kárpátaljai magyarság egységére: "Hála Kovács Miklós ügyeskedésének, valószínűleg ismét sikerül megtorpedóznia a kárpátaljai magyar szervezetek közt elkezdődött közeledést. (...) Mindebből egyszerű logikával levonható a következtetés: a KMKSZ elnöke a megosztottság fenntartásában érdekelt, ezt az érdeket mindenek fölé helyezi, érvényesítéséért mindenre kész."

Az Ungváron megjelenő RIO című hetilap Igazság hat év múltán címmel idézi fel a 2002 tavaszán történteket és ismerteti a strasbourgi döntést. Mint a lap fogalmaz, az európai bíróság döntése nemcsak a kárpátaljai magyarság parlamenti képviselőjét "állította vissza jogaiban", hanem választóit is.

szcs