Munkácsi vár: Nem akadt bérlő

2008. február 15., 09:00 , 370. szám

Sikertelen volt a munkácsi vár egyes épületeinek és helyiségeinek bérlésére kiírt pályázat, amelynek határideje január közepén járt le.

A munkácsi önkormányzatot némileg meglepetésként érte, hogy a bérlési lehetőségre vonatkozó pályázat benyújtási határidejének lejártáig egyetlen komoly érdeklődő sem kereste fel a városházát. Pedig a városi tanács feltett szándéka, hogy vállalkozókra, vállalkozásokra bízza az alsó és a középső várrész restaurálását és további állagmegóvását.

Az elképzelések szerint a 2056-ig szóló bérleti szerződés fejében az új gazda lehetőséget kapna arra, hogy hotelként, vendéglőként hasznosítsa a pályázat hatálya alá eső épületrészeket, azzal a kitétellel, hogy a szükséges rekonstrukciók során megőrzi az épületegyüttes történelmi jellegét. További feltételként szerepel, hogy a bérlőnek az első öt esztendő során legalább 10 millió hrivnyát kell beruháznia a vár restaurálására, amit a szerződés aláírását követő kilenc hónapon belül meg kell kezdenie.

Lengyel Zoltán megbízott munkácsi polgármester egyik legutóbbi nyilatkozatában úgy vélte, hogy alighanem az évi 170 875 hrivnyás bérleti díj riasztotta el a potenciális érdeklődőket, ezért az önkormányzat a következő pályázat feltételei között ezt az összeget évi 25 ezer hrivnyára csökkentette.

A polgármester elmondta, hogy a múlt évben, amikor a hasonló németországi tapasztalatokkal ismerkedett, az ottani szakemberek meggyőzték, hogy akár jelképes 1 hrivnyás bérleti díjért is megérné a városnak a vár ilyen jellegű hasznosítása.

pp