Gémesi Ferenc Kárpátalján

A MeH szakállamtitkára kisebbségi ügyekben tárgyalt

2008. február 15., 09:00 , 370. szám

Kétnapos látogatást tett Kárpátalján Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

Kedden délelőtt a vendég és kísérete felkereste az Ungvári Nemzeti Egyetemet, majd a megye vezetőivel tárgyalt. Az Ivan Baloga és Volodimir Hoblik kormányzóhelyettesekkel, valamint Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettesével folytatott tárgyalásokon szóba kerültek a határ menti együttműködés aktuális kérdései, a kárpátaljai magyarság helyzete, különös tekintettel az oktatás problémáira, valamint a vereckei honfoglalási emlékmű befejezése.

Ezt követően Gémesi Ferenc Munkácsra utazott, ahol felkereste a Munkácsi Humán-Pedagógiai Főiskolát és ellátogatott Matl Péter szobrászművész műhelyébe.

A késő délutáni órákban az államtitkár és kísérete visszatért Ungvárra, ahol a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ung-parti székházában találkoztak a szövetség vezetőivel. Mint a megbeszélést követően Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke lapunknak elmondta, a felek a kárpátaljai magyarság aktuális kérdéseiről cseréltek véleményt. Szóba került egyebek mellett a Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való csatlakozását követően előállt helyzet. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a határátlépés megkönnyítése érdekében törekedni kell az Európai Unió és Ukrajna között létrejött vízummegállapodás kínálta lehetőségek minél teljesebb kihasználására. A KMKSZ felhívta a figyelmet azokra a problémákra is, amelyek a konzulátusokon merülnek fel a schengeni vízum igénylésekor a magyarországi közjegyzők által kiállított különböző meghívók kapcsán. Szó esett még a vereckei honfoglalási emlékmű befejezésével, az anyaországi támogatási rendszerrel és az oktatással kapcsolatos kérdésekről is.

Másnap, szerdán Gémesi Ferenc programja Munkácson kezdődött, ahol fogadta őt rezidenciájában Majnek Antal római katolikus megyéspüspök. A továbbiakban a magyar vendég felkereste a Makkosjánosi Mezőgazdasági Líceumot, majd a Beregszászi Járási Tanácsot, ahol találkozott Csizmár Béa tanácselnökkel.

A megbeszélést követően Gémesi Ferenc ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, megtekintette a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumot, majd lapzártánkkal egy időben a tervek szerint megbeszélést folytatott Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével és Nagy Bélával, az egyházkerület főgondnokával.

Gémesi Ferenc kárpátaljai programja az előzetes tervek szerint Técsőn ért véget, ahol a magyar tannyelvű líceumot kereste fel.

hk