Az 5. emeleten szökőévenként van víz

Csap: Aki a Latorca vizét issza...

2008. február 15., 09:00 , 370. szám

Bár e határ menti kisváros a tavaszi áradások során rendszeresen kerül két közeli folyó szorításába is, szinte hihetetlen, de igaz: a vezetékes ivóvízellátás soha nem volt itt megoldva igazán.

A klóros csapi csapvíz szinte az egész megyében legendás hírhedtségnek örvend. Sokak szerint a városka férfilakosságának zöme emiatt rendelkezik látványos ádámcsutkákkal...

Pedig a vezetékes vízellátás történelme - bár nem nyúlik vissza a római időkbe - Csapon meglehetősen régi keletű. Még a múlt század elejére datálható az első szivattyúállomás létesítése a Latorca partján, amely az akkor épült Fűtőház, s azon belül a gőzmozdonyok vízellátását volt hivatott biztosítani. A vasút fejlődésével párhuzamosan a vízkiemelő is egyre nagyobb teljesítményű lett, ám tervezőinek annak idején meg sem fordult a fejében, hogy ennek a rendszernek egyszer egy közel tízezres város vízellátásáról kell gondoskodnia.

Körülbelül tíz évvel a II. világháború után ugyan sikerült néhány artézi kutat beüzemelni a város északi részén, ám azok vízhozama 1976-ra elapadt, s újra csak az úgy-ahogy tisztított Latorca-víz maradt. Ennek szűrését és egyéb kezelését egyébként még ma is az 1963-ban létesült szivattyú- és tisztítóállomás végzi. Elavult rendszerének szó szerinti levét a folyó minden egyes áradása alkalmából a városlakók isszák meg, ha ugyan gusztusuk támad olyankor a csapokból folyó tejeskávé színű folyadékra. Igaz, sokan még ennek is örülnének, különösen a 4-5 szintes lakótelepi házak felső emeleti lakásainak tulajdonosai, ahová a gyenge nyomás miatt szinte csak szökőévenként egyszer látogat el a víz, bár az idén ilyen még nemigen fordult elő.

2004-ben a polgármesteri hivatal közel másfélmillió hrivnyát fordított az Ivóvíz Program kidolgozására. Közbejöttek azonban a választások, s az új vezetés úgy ítélte meg, hogy a korábbi program továbbra sem oldaná meg a problémát. Galina Car polgármester asszony és csapata úgy döntött hát, hogy egy teljesen új projekt előkészítésébe fog. (Ez valószínűleg rendkívül jól jövedelmez a különböző Ivóvíz Programokat elkészítő intézményeknek...) Az új tervezethez természetesen újabb geológiai feltárásokra van szükség, amely munkálatokat - a közbeszerzési pályázat nyerteseként - a Kárpátaljai Geológiai-Felderítő Expedíció végzi.

A városvezetés várakozásai szerint sikerül olyan új forrásokra lelni, amelyek révén akár már az idei ősztől jelentős mértékű javulást tapasztalnak majd a város polgárai, különös tekintettel a tömbházak emeleti lakásainak tulajdonosai.

A város nemrégen nyílt hivatalos internetes oldalán közölt keretprogram azonban számos járulékos problémára - pl. az elavult rendszer miatti mindennapos csőtörések, a megsokszorozódott szennyvízkibocsátás - nem kínál megoldást, s mint azt a városháza egyik illetékesétől megtudtuk, ezek pillanatnyilag nem is szerepelnek a napirenden.

A csapi víztisztító-állomás a hivatalos közlések szerint is legfeljebb 3-3,5 ezer fős fogyasztói kapacitásra alkalmas. Ebből jogosan következtethető, hogy a lakossági szennyvíz jelentős része már most is szinte tisztítatlanul jut a Tiszába.

Márpedig Csap szennyvízrendszerének korszerűsítéséről ma még csak nem is harangoznak.

Palkó István