Magyarul érettségizhetünk, de hogyan?

Nem lesznek felvételi vizsgák, a hátrány azonban marad

2008. február 8., 09:00 , 369. szám

A megyei állami közigazgatási hivatal oktatási és tudományos főosztályának közreműködésével megismerhettük az érettségi tesztelés rendjét meghatározó, január 24-én kelt 33-as számú miniszteri rendeletet. A dokumentum a korábban kiszivárogtatott információknak megfelelően rögzíti, hogy a nemzetiségi iskolák végzősei számára idén lefordítják az érettségi teszteket. Az erre utaló egyetlen, háromsoros mondat azonban több kérdést vetett fel a szakemberek körében, mint ahányat megválaszolt.

A szóban forgó rendelet ominózus mondata egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a külső független értékelés azon résztvevőinek kívánságára, akik a nemzetiségi kisebbségek nyelvén szerezték meg az általános középfokú végzettséget, az átmeneti időszakban (2008-2009) a teszteket a megfelelő nyelvre fordíthatják (az ukrán nyelv és irodalom teszt kivételével). A rendelkezés azonban nem tér ki a megvalósítás számos sarkalatos pontjára.

Magyar pedagógusok tájékoztatása szerint például néhol azt terjesztették az utóbbi napokban közoktatási dolgozók, hogy csupán a tesztkérdéseket fordítanák magyar nyelvre, a válaszokat viszont ukrán nyelven kellene megadniuk az érettségizőknek. Érdeklődésünkre Herczog György, a megyei állami közigazgatási hivatal oktatási és tudományos főosztályának vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a diákok a válaszokat is magyar nyelven adhatják majd meg. Arra a kérdésre, miként történik majd a fordítás, a főosztályvezető kifejtette, hogy a vizsgázók úgy kapják majd meg a tesztlapokat, hogy azok "egyik fele ukránul, a másik magyarul lesz".

Arra az ugyancsak sokakat érintő kérdésre, mi lesz az ukrán nyelv és irodalom vizsga tartalma, hiszen a magyar iskolák végzősei az ukrán tannyelvű iskolákétól eltérő program szerint tanulják e tárgyat, Herczog György leszögezte, hogy idén nem lesz különbség a magyar és az ukrán tannyelvű iskolák diákjainak vizsgakérdései között.

Ugyancsak felvetettük, hogy a magyar iskolások a tekintetben is hátrányban vannak ukránul tanuló társaikkal szemben, hogy nem oktatják számukra külön tárgyként a világirodalmat. Herczog azonban egyelőre nem tartja ezt komoly gondnak, hiszen - mint kifejtette - tudomása szerint egyetlen főiskola sem tette felvételi követelménnyé az érettségi vizsgát világirodalomból, így várhatóan a magyar diákok sem választják majd ezt a tárgyat.

Megkeresésünkre dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási bizottságának és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek (KMPSZ) az elnöke sajnálatának adott hangot, amiért a minisztériumnak láthatóan nem sikerült túllépnie az elmúlt évek hátrányos gyakorlatán a kisebbségi oktatással kapcsolatban. Mint rámutatott, a tárca eddig még nem hozott hosszú távú, megnyugtató döntést az érettségi kérdésében, ami meghatározhatná a kisebbségi oktatás fejlesztésének irányvonalát, hanem újabb ideiglenes megoldással állt elő, mintegy "lebegteti" a kérdést, ahogyan korábban is tette hosszú éveken át. A KMPSZ-ben aggodalmuknak adnak hangot amiatt is, hogy a diákok máig nem kaptak minden részletre kiterjedő, alapos tájékoztatást az érettségivel kapcsolatos kötelezettségeikről és lehetőségeikről, miközben február 20-án lejár az érettségire való jelentkezés végső határideje.

Az ukrán oktatási rendszer egyébként ismét a nagyszabású átalakulások időszakát éli. Így például többé nem tartanak felvételi vizsgákat a felsőoktatási intézményekben, azok tulajdonformájától függetlenül. Ivan Vakarcsuk oktatási miniszterre hivatkozó sajtóértesülések szerint a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizéskor az érettségi tesztelés eredményeit veszik figyelembe, amelyekkel a diákok egyszerre több főiskolára és egyetemre is jelentkezhetnek. Kivételt e rendszer alól csupán a sporttal és művészetekkel összefüggő szakok jelentenek majd.

Érdeklődésünkre dr. Orosz Ildikó megerősítette, hogy az alkalmassági vizsgákat is eltörölte az oktatási minisztérium, amelyeken a megfelelés korábban szintén feltétele volt például a tanítói vagy az óvodapedagógusi szakokon való továbbtanulásnak. (A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felvételi követelményeivel kapcsolatos változásokról lásd a lapunk előző számának 6. oldalán megjelent írást.)

Vakarcsuk ugyancsak a sajtónak nyilatkozva kiemelte, hogy az érettségizőknek jogukban áll majd fellebbezni a tesztelés eredménye ellen. Ugyanakkor az idén megejtett érettségi tesztelés nem jogosít majd a felvételizésre a következő, 2009-es esztendőben. A miniszter bejelentette továbbá, hogy idén az érettségi előtt próbatesztelést tartanak valamennyi iskola diákjai számára.

Mint emlékezetes, ebben az évben érettségi tesztelésen kell átesnie mindenkinek, aki felsőoktatási intézménybe szándékozik felvételizni, beleértve azokat is, akik a korábbi években szerezték meg az érettségit.

hk