A rossz utak a ludasak

2008. február 1., 09:00 , 368. szám

A megyei közlekedésrendészet statisztikai adatai szerint a megye területén bekövetkezett közlekedési balesetek 46,6 %-a esetében az utak rossz minősége okolható.

Olekszandr Jackanics, a Kárpátalja Megyei Közlekedésrendészet (DAI) vezetője minapi sajtótájékoztatója keretében elmondta, hogy 2007 folyamán az úttestek rossz állapota miatt 530 baleset történt, amelyek során 93 személy vesztette életét, 634-en pedig különböző sérüléseket szenvedett. Ez a szám 1,1 %-kal haladja meg a 2006-os adatokat.

A közlekedésiek főnöke szerint a Kárpátalján jegyzett 3 ezer 328 km hosszúságú közúthálózat 70 %-a tekinthető balesetveszélyesnek. Ezzel kapcsolatban a DAI az elmúlt évben közel 3 ezer levelet intézett az illetékesekhez.Az utóbbiak viszont ahelyett, hogy elvégeznék a kátyúk befoltozását, hihetetlen számokat tartalmazó sebességkorlátozó táblákat helyeznek ki az érintett szakaszokon.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően egyébként a hibás útfelület miatt bekövetkezett baleset esetén simán beperelhető az illetékes közútkezelő vállalat - a települések belterületén: a helyi önkormányzat.

pp