A RIT tárlata Beregszászban

2008. február 1., 09:00 , 368. szám
A kiállítás megnyitója:Riskó György, Orosz Ildikó, Sin József és a leánykórus

A Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) alkotóinak munkáiból nyílt reprezentatív tárlat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében múlt csütörtökön. Az eseményre a beregszászi főiskola és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közös szervezésében került sor a magyar kultúra napja alkalmából. A bemutatásra kerülő anyag a RIT múlt év végén, Ungváron megrendezett gyűjteményes tárlatán kiállított munkák legjavából válogat.

A megjelenteket köszöntve dr. Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke kifejtette: kultúránk más kultúrákhoz hasonlatosan olyan, mint sok-sok egyetlen gyűrűbe illesztett csiszolt drágakő. E kövek a kultúra részeit jelképezik, melyeket évszázadokig csiszoltak, és csiszolunk most mi is, hogy átadhatóvá váljanak másoknak. A magyar kultúra napja alkalmából igyekszünk minél többet felmutatni ezekből a drágakövekből, amelyek között feltétlenül helye van a képzőművészetnek is - tette hozzá a szónok. Köszönetet mondva azért, hogy oly sokan tartották fontosnak megjelenni a kiállítás megnyitóján, Orosz Ildikó rámutatott, hogy gyakorta nem kizárólag egy-egy település központi vagy periferiális helyzetétől függ az, mennyi kulturális élmény éri az ott lakókat, hanem attól az eltökéltségüktől is, hogy energiát és időt nem sajnálva kihasználják a kínálkozó lehetőségeket.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az oktatás mellett immár a kultúra fellegvára is - hangsúlyozta köszöntőjében Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára, a RIT alelnöke. A beregszászi főiskola kapcsolata a képzőművészekkel és a RIT-tel hosszú évekre tekint vissza, amiként az irodalmárokkal, s a beregszászi színházzal is jó kapcsolatokat ápol az oktatási intézmény - tette hozzá a szónok, hangsúlyozva: a KMKSZ örömmel nyújt támogatást ehhez a kultúraápoló tevékenységhez.

Sín József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökének helyettese beszédében afelett érzett örömének adott hangot, hogy a megnyitóra igen szép számú közönség gyűlt össze. Utalva a kifüggesztett alkotásokra és a teremben jelenlévő alkotókra, a szónok örömmel állapította meg, hogy a beregszászi főiskolán ezúttal is minden adott ahhoz, hogy az ide látogatóknak maradandó kulturális élményben legyen részük. Sín József rámutatott: a mesterek mellett bemutatkoznak a tárlaton a tanítványok is, ami biztosítéka lehet annak, hogy húsz, vagy ötven év múlva is kiállításon vehessünk részt.

Az ünnepi hangulathoz hozzájárult a főiskola Ladányi Katalin vezette leánykórusának ihletett előadása is, akiktől ezúttal népdalokat és egyházi énekeket hallhattunk.

A jelenlévő pályatársak és a vendégek megemlékeztek a Révész Imre Társaságnak azokról a tagjairól, akik az elmúlt években távoztak az élők sorából. Tóth Lajos, Veres Péter, Szemán Öcsi, Jankovics Mária - valamennyiük halála óriási veszteség a kárpátaljai magyar képzőművészet számára. Zseliczky József költő az egybegyűltek előtt felolvasta a három éve tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Lajosnak, a RIT első elnökének emlékére írt versét.

A tárlat Erfán Ferenc, Kopriva Attila, Réti János, Veres Péter, Veres Ágota, Őri Mihály, Csernyiga Gyula, Berecz Margit, Tóth Róbert, Kulin Ágnes, Magyar László, Riskó György és Kolozsvári László mintegy háromtucatnyi művét vonultatja fel. A megnyitó hivatalos részének lezárásaként Benkő György festőművész, a beregszászi főiskola tanára tartott rögtönzött, ámde annál élvezetesebb tárlatvezetést, frappánsan és szeretettel jellemezve a kiállítókat és a falakon látható munkáikat.

A megnyitót követően a szervező beregszászi főiskola és a KMKSZ fogadást adott a magyar kultúra napja alkalmából.

A tárlat február végéig tekinthető meg.

szcs