Fodor Géza: Hamvazó Hold a jávoron

2008. február 1., 09:00 , 368. szám

Fodor Géza költészete volt a témája annak a nagyszerű hangulatú találkozónak, amelyre a Rákóczi-főiskolán került sor múlt csütörtökön a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel közösen szervezett magyar kultúra napi rendezvénysorozat keretében.

A Hamvazó Hold a jávoron című kötet, melynek bemutatása tulajdonképpen a rendezvény apropójául szolgált, Fodor Géza költészetének javát összegzi - mondta el ismertetőjében Vári Fábián László költő. Ezt a költészetet a kortárs magyar irodalom és a kritika már a hetvenes években elismeréssel méltatta, Fodor írásai a kortárs magyar líra legjobbjai közé tartoznak, ezért kötetének verseit ne csak úgy fogadjuk, mint a kárpátaljai magyar költészet remekeit, hanem mint az egyetemes magyar költészet legjobb és legnemesebb vonulatához tartozó költészetet - fejtegette a pályatárs.

A szervezők kérésére a szerző felolvasott verseiből, majd arról beszélt, milyen szigorú elvek szerint válogatta meg a kötetbe szánt költeményeket. "A kevés néha több, mint a sok" - hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Fodor Géza, hozzátéve, hogy a versek kötetbe kerülésének döntő szempontja azok színvonala volt.

Fodor Géza költészete a kárpátaljai magyar irodalom egyik legnagyobb értéke - hangsúlyozta S. Benedek András költő és művészettörténész. Egy transzcendens költészet ez, modern és hagyományos eszközök ötvözetéből - tette hozzá.

Dr. Penckófer János költő, irodalomtörténész a fodori életmű sajátosságainak elemezésére tett kísérletet előadásában. Mint rámutatott, Fodor Géza költészetének egyik fontos eleme, hogy az aktuális helyzethez, a lét legfontosabb kérdéseihez mindig hozzá tud és mer szólni, ám ezt sohasem konkrétan, direkt módon, hanem metaforák által teszi. Nagyon szikár és kemény ez a költészet, a magyar irodalomban alig akad párja ebben a tekintetben - jelezte az előadó. A költő úgy tud kérdéseket feltenni, problémákat felvetni, hogy azok egyszerre vonatkoznak a helyi magyar közösségre és az összmagyarságra, s vetik fel ugyanakkor az emberiség legnagyobb kérdéseit is - mutatott rá Penckófer János.

Az előadásokat követően Fodor Géza válaszolt a hallgatók kérdéseire, majd dedikálta kötetét.

pszv