Timosenko egy kárpátaljai bíró fejét követeli

2008. február 1., 09:00 , 368. szám

Minapi sajtótájékoztatója során az ukrán kormányfő egy kárpátaljai bíró nevét is megemlítette az ország igazságszolgáltatásában elharapózott korrupció illusztrálása kapcsán.

Júlia Timosenko kemény harcot hirdetett az ország igazságszolgáltatásában elharapódzott korrupció visszaszorítása jegyében. A legutóbbi kormányülést követő sajtótájékoztatóján hosszasan ecsetelte, miképpen váltak és válnak a bíróságok a külföldről Ukrajna felé mutatkozó befektetési kedv kibontakozásának egyik alapvető kerékkötőjévé.

A "koszorús vaslédi" konkrét példákkal illusztrálta azt az állítását, hogy bírák tucatjainak törvényellenes ítéletei révén valóságos off-shore képződmények jöttek létre az országban.

Hiszen miképpen lehet a hatályos törvényekre támaszkodva megmagyarázni azt, hogy például Vaszil Andrijco, az Ungvári Városi-Járási Bíróság bírájaként annak idején hivatalos bírói végzésben állapította meg, hogy bizonyos Ivan Voscsenko állampolgár teljes mentességet élvez mindennemű adó, díj és vám befizetése alól azon tevékenysége kapcsán, hogy különböző áruféleségeket szállít a vámterületekről, illetve viszont; s egyben megtiltotta, hogy az illetékes állami hatóságok (s itt részletes felsorolás következik) bármilyen formában kezdeményezzék ezen adók - beleértve a földadót -, díjak és vámok behajtását.

Egy, a 4post internetes hírportálban közölt 2007. decemberi keltezésű cikkből egyébként kiderül, hogy ez a bizonyos Ivan Voscsenko még 2003-ban azért részesülhetett bírósági úton vám- és adókedvezményben, mert rokkantnyugdíjas és háborús veterán. A 4post-ban közöltek szerint ez a "szegény ember" 2007 végéig közel 80 darab nagyértékű, újonnan gyártott személygépkocsit hozott be az országba úgy, hogy eközben csupán jelképes vámot fizetett.

Az ukrán miniszterelnök-asszony többek között ennek kapcsán is jelentette be, hogy az igazságügyi tárca szakemberei záros határidőn belül elvégzik az utóbbi években született bírósági ítéletek szűrését, s a kapott eredmények alapján a kormány kezdeményezni fogja a Legfelsőbb Tanácsnál a nyilvánvalóan törvényellenes döntéseket hozó bírák azonnali elbocsátását. Ezzel párhuzamosan felhatalmazta az illetékes hatóságokat, hogy indokolt vagy gyanús esetben hagyják figyelmen kívül az ilyen és ehhez hasonló bírósági ítéleteket.

A szóban forgó Vaszil Andrijco egyébként elnöki rendelettel a múlt évben került a Kárpátaljai Megyei Adminisztratív Bíróság elnökhelyettesi posztjára.