Magyar László képei Ungváron

2008. január 25., 09:00 , 367. szám

Magyar Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) elnökének festményeiből nyílt kiállítás kedden Ungváron.

A Kárpátaljai Népművészeti és Népi Építészeti Múzeum kiállítótermében megjelenteket az esemény házigazdája, Angyal Gabriella múzeumigazgató köszöntötte. Örömének adva hangot, hogy az általa vezetett intézmény otthont adhatott a kiállításnak, a szónok Magyar Lászlónak a múzeum munkatársaként, valamint a RIT elnökeként végzett tevékenységét és művészetét méltatta. Mint mondta, a kiállított képek a tavaszi virágzás benyomását keltik a szemlélőben.

Az elmúlt évet a RIT kiállításával zártuk decemberben, az ideit Magyar László egyéni tárlatával nyitjuk meg - állapította meg nem kis megelégedéssel köszöntőjében dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese. Magyar László egész életét a festészetnek szentelte, s emellett mint a RIT elnöke a művészeti élet szervezéséből is kiveszi a részét - hangsúlyozta. Hozzátette: Magyar László művei arról tanúskodnak, hogy a festő stílusa, képei által tükrözött érzésvilág a férfias külső mögött egy, a természet és az ember szépségét mélyen átérző lelket sejtet - mutatott rá Brenzovics László.

A magyar kultúra napjának kapujában különösen nagy öröm, hogy egy ilyen nagyszerű ember és tehetséges festő remek képeiből összeállított jó kiállítás látható Ungváron - mondotta köszöntőjében Viczián Tamás, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja. Ez a körülmény is azt a benyomást erősíti, hogy bár Magyarország nem sorolható a gazdasági nagyhatalmak sorába, de a magyar kultúra a mai napig jelentős, büszkék lehetünk alkotóira és alkotásaira - mutatott rá a konzul.

A köszöntőket követően klasszikus gitárdarabok hangzottak el Andrij Kohan gitárművész, a Lembergi Zeneakadémia hallgatójának előadásában.

A Magyar László mintegy háromtucatnyi alkotását felvonultató kiállítás február 4-ig tekinthető meg a Kárpátaljai Népművészeti és Népi Építészeti Múzeum kiállítótermében.

A kiállítás támogatói a KMKSZ és a Pacobo Ltd.

hk