Kényelmetlen a zászlókérdés?

Megyei tanács

2008. január 25., 09:00 , 367. szám

A Kárpátaljai Megyei Tanács hivatalos honlapján az odalátogatók immár nem szavazhatnak arról, hogy a megye zászlójának két variánsa közül melyiket támogatják: a kék-sárga ukrán nemzetiszínű háttérrel ellátottat, vagy azt, amely a ruszin kék-fehér-piros színeket viseli.

A látogatóknak azután ajánlották fel a weboldal szerkesztői a szavazás lehetőségét, hogy a megyei önkormányzat tavalyi utolsó ülésén nem tudott, pontosabban nem kívánt dönteni arról, melyik zászlóvariánst válassza a megye hivatalos lobogójává. Egyes vélemények szerint a tanácsi szavazás egy hónappal ezelőtt azért maradt el, mert a kék-sárga variáns támogatói nem voltak biztosak győzelmükben voksolás esetén, a kék-fehér-piros zászló, azaz a ruszin szervezetek pártján állók viszont Kijev esetleges nemtetszésétől tarthattak, ha győznek.

A spontán internetes népszavazás zászlóügyben kárpátaljai viszonylatban igen népszerűnek bizonyult. Néhány internethasználó észrevétele szerint a szavazás során több alkalommal is ugrásszerűen nőtt a ruszinpárti variáns támogatóinak száma, és ők úgy gondolják, esetleg ez vezethetett odáig, hogy a weboldal tulajdonosa meglehetősen hirtelen véget vetett az akciónak. Ezek után a Kárpátaljai Megyei Tanács részéről hiába jelezték, hogy a voksolás felfüggesztéséről hozott döntést nem befolyásolta a szavazás állása, a rendkívül gyanakvó és szókimondó internetes társadalom szerint ugyancsak kilóg a lóláb. (Utólag és mindentől függetlenül is jó volna azért tudni, hogy milyen állásnál szakadt félbe a voksolás.)

Tény, hogy a tanácsnál elismerik, egyelőre nem tudnak mit kezdeni a zászlóüggyel. A két zászló hívei között kialakult patthelyzet feloldására egyelőre nincs kilátás, így a kérdés nem is szerepel a tanács januári napirendjén. A bennfentesek legkorábban február végére, márciusra várják, hogy sikerülhet előrelépést elérni ebben a váratlanul kényelmetlennek és összetettnek bizonyuló kérdésben.

hk