Agresszió fényes nappal

2008. január 25., 09:00 , 367. szám

Verőfényes téli reggel volt. Egy ungvári járási kis magyar falucskában iskoláskorú fiúk készülődtek a kötelező "vojenkomátos" kivizsgálásra az egyik határ menti kisváros klinikájára. Biciklivel mentek a legközelebbi, vasúti megállóval rendelkező faluig. Itt lerakták egy ismerős háznál a "drótszamarakat", majd vonattal utaztak tovább. Az állomásról a már ismerős útvonalon közelítették meg a klinika épületét, ugyanis nem ez volt az első eset, amikor ilyenfajta kivizsgálásra jöttek. A klinikán beálltak a már hosszan kígyózó sorba, mert több faluból jöttek ekkor a hasonló korosztályú fiatalemberek. Az iktatóban mindenki megkapta a fejlapját, valamint az utasítást, hogy melyik szobába kell bemennie. Volt, akit a szemészetre küldtek, mások a belgyógyászhoz indultak.

Egy óra múlva újra összeverődött a társaság az iktató előtt, hogy leadja a vizsgálatok eredményeit. Mivel rengetegen álltak még sorban az ajtó előtt (frissen érkezettek és olyanok, akik már befejezték a procedúrákat), úgy döntött a szóban forgó kis csapat, hogy kinéz a városi piacra. Nem vásárolni akartak, csak elütni az időt egy kis bámészkodással. Megindultak tehát a klinikától a piac felé. Talán a népesebb csapat, talán az, hogy magyarul beszéltek - nem tudni, de valami felkelthette az egyik helyi iskola néhány "nehézfiújának" az érdeklődését. Alig tettek meg néhány métert a falusi fiúk, hirtelen egy nagyobb csapat közrefogta őket, s a "vezér" egy pisztolynak látszó tárgyat mutogatva a legmagasabb fiú elé állt. Néhány tört magyarsággal előadott tőmondattal "érdeklődött", hogy honnan jöttek és hova mennek. A válasz valószínűleg nem nyerhette meg a tetszését, mert nyomatékosítás gyanánt néhányszor az arcába csapott a kérdezettnek. Talán meg akarta félemlíteni, vagy egyszerűen meg akarta mutatni a haverjainak, hogy ki a városban a "főnök" - nem derült ki, ugyanis a körbefogottak jobbnak látták, ha visszamennek a klinikára.

Úgy látszik, ez sem volt elég a "bandavezérnek". Egy óra múlva néhány rosszul öltözött kisgyerek járta be a klinika épületét, szemlátomást megfelelő "alanyok" után kutatva, akikbe beleköthetnek. Felfedezték a már korábban zaklatott fiúk egy csoportját, akik sorukra várva békésen üldögéltek egy padon. Nem is törődtek a körülöttük gyülekező 5-6 gyerekkel, amikor megjelent a korábban verekedést provokáló "vezér". Néhány jól irányzott rúgás és ütés után biztatta fiatal "tanítványait", hogy mutassák be, mit tudnak, de erre nem került sor, mert a megvert fiatalok most már nem hagyták magukat. Ez a kis affér körülbelül tíz percig tartott, emberekkel zsúfolt épületben, de senki nem tett semmit: az ápolók, az orvosok, a felnőttek nem törődtek a látottakkal...

A banda felszívódott, s nem derült ki a szándékuk: lehet, hogy csak egy kis balhét akartak kezdeményezni, vagy a "vezér" szerette volna bemutatni harci tudását a többieknek. Ráadásul mindezt olyan fiatalokon, akik soha nem látták őket, és semmi okot nem adtak arra, hogy rájuk támadjanak.

Snitt