Chaplin, Putyin és Harry Potter Beregszászban

2008. január 18., 09:00 , 366. szám

Beregszászban január 11-től látható a szentpétervári panoptikum kiállítása, amely az első ilyen jellegű látványosság a Beregvidéken. A viaszfigurák titokzatos világában Valentina Oszinnyaja, a vándorkiállítás ukrajnai képviselője kalauzol bennünket.

– Honnan érkeztek a figurák?

– Szentpéterváron egy egész üzem foglalkozik viaszfigurák készítésével. Több mint 15 különböző szakember dolgozik minden figurán – szobrászok, szabók, fodrászok. Rendkívül finom és aprólékos munkáról van szó. Például a frizura elkészítéséhez több mint ötvenezer lyukat kell olvasztani egy-egy figurába, amelyek mindegyikében csupán 1-2 hajszálat rögzítenek. Jelen kiállításunk 30 viaszfigurát vonultat fel, valójában azonban a szentpétervári múzeumnak több mint 1,5 ezer ilyen bábuja van, így valahányszor ismét ellátogatunk önökhöz, újabb figurákat tudunk majd bemutatni.

– Nehéz szállítani a kiállítás anyagát?

– A tulajdonképpeni bábuknak valójában csak a látható részeit, azaz a fejeket, a kéz- és lábfejeket formázzák meg viaszból, a törzset könnyű műanyagból alakítják ki. Ha ugyanis az egész testet viaszból készítenék, valószínűleg mozdítani sem tudnánk a figurákat, hiszen a viasz rendkívül törékeny, sérülékeny anyag, arról nem is szólva, hogy akkor a bábuk egyenként több mint száz kilót nyomnának. Pedig nem közönséges viaszt használnak az elkészítésükhöz. Az általunk felhasznált anyag a viaszon kívül több mint 80 különféle adalékot tartalmaz, minek következtében rendkívül tág hőmérsékleti határok között, -40 foktól egészen +40-ig megőrzi a formáját.

– Tehát minden kiállítóhelyen össze kell rakniuk és fel kell öltöztetniük a figurákat?

– Így van, s az öltöztetésük nem nevezhető éppen könnyű munkának, hiszen egy élettelen testet kell beleerőltetni a ruhadarabokba. Folyamatos odafigyelést és munkát igényel a kellékek karbantartása és pótlása is. Charlie Chaplintól például gyakran ellopják a híres keménykalapját, a csokornyakkendőjét vagy a sétabotját, amit bizony nehéz egyik pillanatról a másikra pótolni.

– Önök élő embereket is megmintáznak...

– Igen, s a leghíresebb mind közül a kiállítás felügyelője, "akit" az ajtó mellett helyeztünk el. A figura annyira élethű, hogy gyakrabban köszönnek neki, mint a hús-vér pénztárosnőnek.

– De a hírességek között is felfedezhetjük számos kortársunkat. Mit szól például Vlagyimir Putyin vagy Viktor Juscsenko ahhoz, hogy még életükben viaszba öntik az alakjukat?

– Folyamatosan szondázzuk a közvéleményt, s azokról a személyiségekről készítünk viaszbábut, akik a leginkább foglalkoztatják az embereket. A narancsos forradalom idején például mindenekelőtt Viktor Juscsenkóra és Julija Timosenkóra voltak kíváncsiak látogatóink. Egy dolog ugyanis a televízióban látni őket, s egészen más szembekerülni élethű másukkal, amely mellett akár le is fényképeztethetik magukat. A szóban forgó hírességek természetesen tudnak róla, hogy viaszmásukat bemutatják.

– Kire kíváncsi a közönség?

– A legkülönfélébb igényeket kell kielégítenünk. A fiatalok mindenekelőtt a mesehősökre és a reality show-k szereplőire kíváncsiak, míg az idősebbek érdeklődése egészen más jellegű. Igyekeztünk éppen ezért úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy lehetőség szerint minden látogatónk találhasson az érdeklődésének megfelelő figurát. Ennek tudható be, hogy látható nálunk a már említett Chaplin, Juscsenko és Putyin mellett többek között Gérard Depardieu, Jaques-Yves Cousteau, Freddie Mercury, Leonardo da Vinci vagy Harry Potter alakja is.

– Melyik korosztály látogatja legszívesebben a kiállításukat?

– Hatéves kortól hatvanhat évesig mindenki megfordul itt. Mondhatnánk, ha valaki már fiatal korában hozzászokott ahhoz, hogy kiállításokra járjon, az idős korára is megőrzi ezt a szokását. Ezért volna fontos a mai fiatalokban is kialakítani ezt a hozzáállást.

– Mennyiért és meddig tekinthető meg a kiállítás?

– Az iskolások, diákok és nyugdíjasok számára 5, többi vendégünk számára 8 hr-ba kerülnek a belépők. Kiállításunk február 3-ig látható Beregszászban a művelődési házban, majd terveink szerint Nagyszőlős és Huszt közönsége is megtekintheti a viaszfigurákat.

hk